GIKIL dobio vodnu dozvolu, ekološka udruženja skeptična

Vijesti 26. feb 201916:52 > 18:44
N1

Agencija za vodno područje rijeke Save kompaniji GIKIL iz Lukavca izdala je Rješenje o vodnoj dozvoli. Petogodišnja Vodna dozvola jedan je od uslova za dobijanje Ekološke dozvole koju GIKIL još nema. Međutim, ekološka udruženja su skeptična prema namjerama GIKILa da promjeni postojeće stanje, a građani Lukavca nadaju se boljem.

Iz GIKIL-a tvrde da su proteklih mjeseci učinili sve da postojeće pogone dovedu u ispravno stanje, da se kroz više od 40 projekata eliminišu nedostaci koji su uticali na zagađenje okoline. Uloženo je oko tri, od planiranih pet miliona maraka.

“Došli su ovdje u kontrolni pregled, sve izvršili, pregledali i konstatovali da nam mogu dati vodnu dozvolu sa tačno definisanim projektima i ciljevima do kojih moramo doći u ovom kratkom vremenskom periodu”, kazao je Zuhdija Aganović, izvršni direktor za zajedničke poslove GIKIL Lukavac

Ovdje se desio ekološki incident prošle godine kada je eksplozija rezervoara, uzrokovala razljevanje onečišćene vode u okolinu. Urađeni su novi rezervoari, prethladnjaci koksnog gasa, amonijačni ispirači.

“Urađena je nova linija amon sulfata. Znači, paralelno rade dvije linije amon sulfata. I to smo uradili kako bismo poboljšali kvalitet otpadnih voda koje idu ka rijeci Spreči”, pojasnio je Fuad Muminović, direktor za proizvodnju GIKIL-a.

Iz ove firme tvrde da rade i monitoring koji mjeri emisiju dimnih plinova u atmosferu, a podaci će uskoro biti na kapiji dostupni svima.

Pitali smo građane o ovoj temi i evo šta su nam kazali:
“Ništa oni neće učiniti. Toliko godina nas zagađuju, da im ne vjerujem ništa šta pričaju.”
“Saznala sam da preduzimaju nešto. (N1: Vjerujete li im?) Pa koliko im vjerujem, toliko i ne vjerujem.”
“Jako je teško. Ja se nadam da će se promjeniti standardi koji vrijede svuda i u Evropi i svijetu. I trebalo bi konačno da krene na bolje.”

Ekološka udruženja su skeptična i smatraju da je GIKIL dio igre ineteresnih zajednica i lobija čije dogovore nadležne institucije sprovode u djelo te da je davno trebalo biti uloženo obećanih 111 miliona maraka.

“Nisu do sada ništa uradili. Sada kada zavare neki tank i instaliraju jedan filter i očiste krug, ovi skaču kako su oni ispunili uslove. Ništa oni nisu ispunili. Mi se ne slažemo sa izdavanje nove okolinske dozvole sve dotkle dok se emisije štetnih plinova i polutanata i u zrak i u vodu, svedu na granice koje su zakonski propisane”, istakao je Tahir Hrnjić iz Foruma za zaštitu okoliša Lukavac.

GIKIL je prošlu godinu završio sa na naboljim rezultatima otkako firma radi, ali kažu da sada gube milion maraka mjesečno otkako je inspekcija naredila zatvaranje fabrike maleinske kiseline i fabrike amonijaka.

Vodna dozvola nameće niz mjera GIKIL-u za naredni period. Između ostalog, ugradnju separatora u koji će ići otpadna voda koja će se dalje pročišćavati i ispuštati u rijeku Spreču. Taj separator bi trebao biti završen do kraja marta.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.