Građani uznemireni paljevinama automobila, šta kažu nadležni

Vijesti 26. feb 201917:16 > 19:29
N1

Kakva je sigurnosna situacija u Sarajevu, često je pitanje koje se upućuje nadležnima? Građane je posljednjih dana uznemirilo nekoliko paljevina automobila. Za dva mjeseca ove godine zabilježeno je 15 takvih događaja, a samo je jedan rasvijetljen. Posljednja paljevina dogodila se noćas na Ilidži.

Ostaci zapaljenih automobila u posljednje vrijeme nisu rijetka pojava na sarajevskim parkinzima. Piromani, u pravilu, automobile pale u blizini stambenih zgrada, kao što je to bilo i noćas u ilidžanskom naselju Pejton. Građani su MUP-u, nešto iza ponoći, prijavili da automobil gori.

Automobil koji je sinoć izgorio u naselju Pejton na Ilidži više nije na mjestu počinjenja krivičnog djela. Ali su još vidljivi tragovi paljevine, a može se osjetiti i miris gareži. Ovo nije prvi ovakav događaj koji je uznemirio građane Sarajeva.

Prije paljevine na Ilidži, automobil je dan ranije gorio u naselju Stup. Prije dva vikenda, paljevina na Čengić-Vili. Tokom ove godine, u Kantonu Sarajevo zabilježeno je 15 paljevina vozila. Samo je jedan slučaj rasvijetljen.

Godinu ranije, zapaljeno je 50 automobila. Policija navodi da je upućeno 11 službenih izvještaja protiv 13 osoba, a da ih je 14 kriminalistički obrađeno.

Građani Ilidže kažu da se zbog ovakvih događaja ne osjećaju sigurno:

“Jutros me to zateklo, pa me iznenadilo. Ne osjećam se baš sigurno poslije toga. “
“Nigdje se ne osjećam sigurno, da vam iskreno kažem. Ali šta ćete, kako je tako je.”
“A ostalo? A ubistva? puno toga ima da se riješi, a nije riješeno.”

U MUP-u Kantona Sarajevo kažu da se paljevine vozila kvalificiraju kao krivično djelo izazivanje opšte opasnosti. Premda je riječ o velikom broju ovih krivičnim djela, u policiji uvjeravaju da nema naznaka o organiziranom kriminalu.

“Nemamo naznaka povezanosti tih paljevina, pa da smo sigurni da je riječ o organiziranoj grupi koja smišljeno radi. Pokušavamo doći do neke veze. I mi bili najsretniji da je riječ o jednom ili dva piromana, pa da kada njih riješimo, da riješimo problem za sva vremena”, kazao je Milorad Bašić, načelnik Sektora kriminalističke polisije MUP-a KS.

Osim paljevina automobila, višegodišnji problem Sarajeva je i krađa automobila. Nakon ubistva dvojice sarajevskih policajaca i privođenja pojedinih članova organizirane skupine, policijski komesar uvjerava da je broj krađa u padu.

“Kada su u pitanju teške krađe motornih vozila, za prvih devet mjeseci prošle godine imamo smanjenje za 110. Poslije ubistva policajaca, također imamo smanjenje”, kazao je Mevludin Halilović, policijski komesar.

Halilović navodi da je urađeno sve što je u policijskoj moći da se otkriju ubice policajaca. Predstavljajući Izvještaj o radu MUP-a za prošlu godinu, komesar je ocijenio da je broj krivičnih djela u padu, a da je sve više rasvijetljenih slučajeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.