Odgovor iz Hitne pomoći o povredama Memića i Mutap

Vijesti 27. feb 201910:30 > 10:39
N1

JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo uputio je odgovor zastupnici u Skupštini KS Arijani Memić na zastupničko pitanje koje se odnosi na intervenciju Hitne pomoći u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji kada su povrijeđeni Dženan Memić i Alisa Mutap.

Iz Hitne pomoći je odgovoreno da je u 22:37 zaprimljen poziv za intervenciju koji je uputio pripadnik MUP KS. Inače, prvi na lice mjesta su stigli pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela čiji je jedan službenik i uslikao tijelo Dženana Memića. Naknadno su došla i dva policajca iz PU Ilidža.

”U 22:52 prva medicinska ekipa stigla je na lice mjesta i pružila pomoć ženskom pacijentu prema uputama policijskih službenika. U 22:53 medicinska ekipa konstatuje da postoji još jedna povrijeđena osoba muškog spola u besvjesnoj stanju i traži da se na lice mjesta pošalje još jedna medicinska ekipa, a sama nastavlja ukazivati pomoć teže povrijeđenoj osobi.

U 22:59 prva medicinska ekipa započinje medicinski transport Dženana Memića koji je bio u besvjesnom stanju prema KCUS-u. Prema navodima Hitne pomoći u 23:14 je Memić dovezen na KUM KCUS-a.

U 23:04 druga medicinska ekipa je stigla na lice mjesta i izvršila transport ženske osobe koja je bila pri svijesti. Na KCUS su stigli u 23:23.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć nije mogao odgovoriti zastupnici Memić da li su vozila hitne pomoći zaustavljala, koliko je trajalo zaustavljanje, te da li je bilo kontakta pacijenta i članova medicinskog osoblja sa trećim licima”, javlja Patria.

”Medicinski radnici koji su pružali pomoć Dženanu Memiću i Alisi Mutap su u sudskom procesu svjedočili o svim okolnostima vezanim za ovaj slučaj i uvidom u transkripte njihovih svjedočenja možete doći do informacija u vezi eventualnih stajanja i kontakata sa trećim licima”, navedeno je u odgovoru.

Na suđenju koje je održano 15.11.2016. godine kao svjedok se pojavio doktor Amar Kadrić koji je bio u drugoj medicinskoj ekipi koja je prevezla Mutap na KCUS. On je u svom svjedočenju kazao da se „ne može sjetiti da li je iko zaustavljao vozilo“.

”Mislim da smo stali jer je htjela da povraća”, kazao je Kadrić.

Doktorica iz prve medicinske ekipe Šejla Brković svjedočila je 9. decembra 2016. godine kada je navela da su prvo zatekli žensku osobu na gepeku policijskog automobila, a zatim im je rečeno da postoji još jedna povrijeđena osoba.

”Našli smo mlađeg muškarca na lijevom boku. Bio je bez svijesti i spontano je disao. Pristupili smo pružanju pomoći i javili bazi da trebamo pomoć.”

Brković je potvrdila da je razgovarala sa Mutap koja je bila u stanju šoka.

Podsjećamo, Arijana Memić, zastupnica Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo i sestra stradalog Dženana Memića, uputila je prije nekoliko sedmica zastupničko pitanje Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

“Postavlja se pitanje da li su svi članovi timova obavili svoje zadatke kako struka i procedura nalaže. Navedene negativne konotacije u znatnoj mjeri utiču na kredibilitet ove ustanove. Smatram da je neophodno da mene a i širu javnost obavijestite o poduzetim radnjama”, poručila je Memić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.

Skupština KS
Skupština KS