Hajrudin Somun, Semiha Borovac i Lazar Prodanović u Novom danu

Vijesti 27. feb 201914:36 > 14:45
N1

I posljednjeg februaraskog dana budite uz Novi dan, jutarnji program N1 televizije. Očekuju vas aktuelne teme, zanimljivi gosti i priče iz svih dijelova BiH, regiona i svijeta.

Rastu napetosti i eskalacije sukoba između dvije nuklearne sile Indije i Pakistana. Nakon rušenja dva indijska aviona, SAD i međunarodna zajednica pozvale obje strane na suzdržanost. O novom zaoštravanju odnosa, konfliktu i istoriji odnosa dvije zemlje za Novi dan govori spoljnopolitički analitičar Hajrudin Somun.

Za sutra je zakazana konstitutivna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Nakon davanje svečane izjave delegata, očekuje se izbor rukovodstva ovog Doma. O sjednici Doma naroda i politici u BiH za Novi dan govoriće Lazar Prodanović, novoizabrani delegat u Domu naroda iz SNSD-a.

191 osoba iz kolektivnih centara u BiH već je dobila stalni dom. Do kraja ove godine biće izgrađeno još 15-ak objekata za trajno stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba, a očekuje se zatvaranje svih kolektivnih centara u našoj zemlji. Tim povodom, gošća Novog dana je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semiha Borovac.

Šest univerziteta iz BiH već je ostalo bez akreditacije. Ukoliko im ona ne bude produžena do 31. marta, biće trajno eliminisani iz Erasmus plus programa, a njihove diplome neće važiti u EU. O posljedicama ovakve situacije, važnosti Erasmus plus programa uživo iz Beča za Novi dan govori njegov dvostruki stipendista, Samir Beharić.

Nakon Srbije, i u BiH osnovana je nevladina organizacija ”Balkanac”. Kako mladi ljudi dijalogom i saradnjom mogu doprinijeti u prevazilaženju regionalnih problema i predrasuda? Nemanja Cvetković, predsjednik organizacije ”Balkanac” u Novom danu komentarisaće aktuelna dešavanja i društveno-političku svakodnevicu.

Budite uz Novi dan, od 7 do 10 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.