Hagelberg: Željeli bismo vidjeti da se otvori državni zatvor

Vijesti 27. feb 201915:22 > 15:25
N1

Švedski ambasador u BiH Anders Hagelberg ocijenio je danas da je saradnja njegove zemlje i BiH generalno na zadovoljavajućem nivou, ali da je projekat izgradnje kolektora otpadnih voda u Mostaru jedan od primjera gdje se od BiH očekuje više, kao i u slučaju državnog zatvora u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da Švedska, kao donator sredstava, nikoga ne može natjerati na bilo šta, te podsjetio da projektom izgradnje kolektora u Mostaru rukovodi Svjetska banka.

“Mi možemo i dalje izražavati našu zabrinutost, ali se iskreno nadam da će prečistač uskoro biti u funkciji. A do tada, zaista smo zabrinuti”, rekao je Hagelberg novinarima u Sarajevu.

Kada je riječ o projektu državnog zatvora, Hagelberg je podsjetio da je izgradnja zgrade završena, ali da nije u funkciji, jer se čeka odluka Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

On je naglasio da Švedska, koja je za izgradnju objekta zatvora u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu, donirala oko dva miliona eura, nema namjeru da zatraži povrat novca.

“Radije bismo željeli da vidimo situaciju da se pokrene i prečištač i da se otvori državni zatvor”, rekao je švedski ambasador.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.