Kada će BiH početi štititi i revitalizirati historijske objekte?

Vijesti 27. feb 201917:05 > 19:23
N1

Da je u Bosni i Hercegovini sve moguće i da nas ništa više ne može iznenaditi pokazuje i posljednji slučaj iz Sarajeva. Investitor ili neko drugi, javnosti ali i vlastima nepoznat imenom i prezimenom, odlučio je prekrečiti originalnu fasadu iz austrougarskog perioda u drečavo zelenu boju. Dok struka smatra da je neko trebao zbog toga odgovarati, vlasti i nadležne institucije peru ruke od ovog događaja.

Zgrada “Halidovog dvora” na MariJIN dvoru sada ima drečavo zelenu fasadu. Za arhitektu Amira Vuka Zeca zgrade koje se nalaze u centru Sarajeva predstavljaju identitet ove zemlje.

“Ono što nas karakteriše, ono što je bit i što je identitet moj, tvoj i sviju onih koji gledaju su upravo te takve zgrade, onda kao da farbaš sebe! Kao da sebe poništavaš! Nije kriv…možda nije ni kriv ni taj što je ofarbao, jer on ne zna, jer ga neko ne odgaja kako se to radi”, kazao je arhitekta Amir Vuk Zec.

U kantonalnom Zavodu za zaštitu spomenika ovaj događaj nazivaju incidentom koji se više nije smije ponoviti i navode kako su spremni pomoći u svakoj narednoj sitaciji ako ih se, porucuju, bude pitalo za mišljenje.

“Što se tiče..Zavod ne daje dozvolu, Zavod daje saglasnost i mišljenje za objekte koji su pod našom zaštitom. Dozvolu izdaje nadležna Općina na prostoru koje se nalazi taj objekat. Od nas nije traženo nikakvo mišljenje vezano za farbanje fasade na zgradi u ulici Hiseta na Marindvoru”, izjavio je Nervin Dacić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika KS.

Načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić na čijem se području i nalazi ova zgrada nije želio stati pred kamere, ali se oglasio saopštenjem i zahvalio građanima koji su mu skrenuli pažnju.

“Općina Centar nije izdala nikakva odobrenja za navedene radove te će u daljnjem postupku zajedno sa kantonalnom inspekcijom za zaštitu dobara kulturne baštine poduzeti sve mjere da se fasada zgrade u što kraćem roku vrati u prvobitno stanje.Općina Centar najoštrije osuđuje ovaj, ali i sve slične slučajeve narušavanja izgleda urbanog dijela grada, a to se pogotovo odnosi na građevine koje se nalaze pod zaštitom nadležnih institucija kulture i zaštite graditeljskog naslijeđa”, kazali su Općine Centar Sarajevo.

A da sve ovo što se dešava sa zgradom Halidovog dvora nije tek izuzetak pokazuje i primjer Pravosudne palate odnosno Rektorata Univerziteta u Sarajevu ispred koje je podignuta nadstrešnica. Ovaj objekat je nedavno proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

“Mi imamo Zakon za to ali ga nije ne primjenjujemo, nije ofarbano samo ono što je zeleno pa dreči i svakom je u oko upalo. Po meni niko se dosad nije oglasio za onu nadstrešnicu ispred Pravnog fakulteta. Niko nije reagovao na onu nakaradu ispred BKC-a pa je neko na svoju ruku stavio onu menoru i one spomenike koje je radio Ugljen i sad se neko sprema da to negdje odnese. Dakle, to je ta samovolja ljudi”, istakao je Amir Vuk Zec.

Kada će Bosna i Hercegovina konačno početi štititi i revitalizirati historijske objekte i kada će spriječiti njihovo uništavanje na način na koji je to urađeno u ovom slučaju još uvijek je nejasno. A, kao i inače izgovor za to je preklapanje nadležnosti i nemogućnost dogovora između nivoa vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad