Tadić: SDA je nakon izbora bila u ozbiljnom problemu

Vijesti 27. feb 201917:16 > 17:21
N1

Potpredsjednik DNS-a Ognjen Tadić je za N1 kazao da se relaksirala politička situacija u BiH i da to treba pozdraviti.

Da li će sutra biti imenovan Dom naroda PS BiH?

Moja procjena je da hoće biti imenovan. Iako je bilo najavljivano ozbiljno kašnjenje, to se nije desilo. Podsjetiću se da je prošli konstituisan 16. februar, dakle nekih 12 dana razlike. Još imamo neriješenu situaciju federalnog Doma naroda i Doma naroda posljedično, a što je CIK riješio svojim upustvom. Čak i oni koji su govorili da svaka takva odluka ugrožava Bošnjake i Hrvate, lideri su u skladu sa tim upustvom upravo u tom Domu naroda“, kazao je Tadić.

Dodao je da se politička situacija u BiH relaksirala.

Relaksirala se politička situacija i to treba pozdraviti. Meni se čini da mi duže pamtimo dobre vijesti u ovoj zemlji, nego neke loše. Razne teme su se pojavljivale koje prevazilaze stanje bezbjednosti, a opet je sve to zaboravljeno. Ipak, te dobre vijesti ostaju duže u memoriji našoj nego neke loše“.

Istakao je da je SDA nakon izbora bila u “ozbiljnom problemu”.

SDA je nakon izbora bila u ozbiljnom problemu, a to je bio dio koncepta da se vlast na svim nivoima pravi bez SDA. SDA je uspjela da pretvori tu situaciju u situaciju u kojoj oni čine vlast i pozivaju ostale. Trebala im je neka vijest koja bi izvršila nacionalnu homogenizaciju. Ja to nikada ne bih uradio, ne bih otvorio takvu temu radi političkog plijena“, kazao je i dodao:

“SNSD sigurno ima koristi od toga, ali mislim da je ovo akcija koja je došla iz SDA”.

Tadić je dodao da se trenutna politička situacija može promijeniti u pozitivnom pravcu.

U protekle četiri godine, Dom naroda kao neko ko je posljednji u zakonodavnom lancu, ali moram reći da je razlika između ovog i onog saziva naroda u tome što nismo imali tako jake ličnosti kao predsjednike stranaka. Sada je to neka nova situacija koja se može promijeniti u pozitivnom pravcu“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad