Serwer: Balkan je devedesetih SAD-u bio prioritet broj 1, sada nije ni među 30

Vijesti 27. feb 201920:37 > 20:44
N1

"Amerikanci nisu čini mi se dovoljno svjesni ove opasnosti, jer ova uprava ne vodi računa puno o Balkanu kao što je to bio ranije slučaj, mada ni prošli nisu bili dobri", kazao je profesor Daniel Serwer za N1 na pitanje šta bi se desilo u slučaju otcjepljenja RS.

Da li je aktuelno američko vodstvo spremno odustati od Dejtonskog sporazuma i pristati na neka druga rješenja?

Dejtonski mirovni sporazum je izvor problema u BiH, nema sumnje. Da, Amerikanci su ga napisali, ali to je bilo ono što su zaraćene strane mogle prihvatiti. Nametnuli smo ono što su Izetbegović, Tuđman i Milošević spremni potpisati. Šta su Amerikanci spremni sada uraditi? Već je prošlo 15 godina otkako su Amerikanci otvoreni reviziji Dejtonskog sporazuma“, kazao je Serwer gostujući u emisiji Pressing.

Istakao je da je ideja o odvajanju RS-a samo – mašta.

Sve ono što se može desiti kroz reviziju Dejtona i dozvoliti RS da se odvoji je mašta. Odvajanje RS bi dovelo do nestabilnosti i nasilja. To je jedan od razloga zašto Dodik to radi i zašto naoružava svoju policiju. Amerikanci nisu čini mi se dovoljno svjesni ove opasnosti, jer ova uprava ne vodi računa puno o Balkanu kao što je to bio ranije slučaj, mada ni prošli nisu bili dobri“, smatra Serwer i ističe.

Bošnjačko stanovništvo ne živi samo u centralnoj BiH. To je jedan ludi prijedlog koji uništava sve što je ostvareno u prošlosti, to bi dovelo do neke krnje Islamske republike koja bi mogla postati radikalna ili bi dovela do nekog vojnog rješenja. Razlog zašto je Milošević došao i potpisao jer se plašio što je 600.000 Srba iz BiH prešlo u Srbiju i tražilo mu pomoć“.

Amerikanci će biti vidljiviji, kada se pojave. Devedesetih godina ih ništa nije zanimalo kao Balkan, to je bio prioritet broj 1. To više nije ni prioritet broj 30 u Washingtonu. Niko trenutno ne razmišlja o tome, osim nas nekoliko. To je možda i dobra vijest što znači da postoje mir i stabilnost na Balkanu“, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad