Lazar Prodanović: Ako pitate stav SNSD-a, mi smo apsolutno spremni

Vijesti 28. feb 201909:33 > 10:07
N1

O sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, koja će biti održana danas, za Novi dan govorio je Lazar Prodanović, novoizabrani delegat u Domu naroda iz SNSD-a.

Danas će se formirati klubovi koji će predložiti kandidate za kolegije. U Klubu Srba će biti razgovora o interesu delegata za određene komisije. Ovo je važno, i oba doma naroda Parlamentarne skupštine imaće da rade onog momenta kad se konstituiše novi saziv Savjeta ministara. Smatram da bez obzira na odugovlačenje, rezultat će biti isti, odnosno cilj i interes svih u BiH je da Parlamentarna skupština predloži kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara kako bi se Domu naroda izjasnilo o tome“, komentarisao je Prodanović.

Pitali smo Prodanovića da ocijeni rad Parlamenta u prethodnom mandatu.

Ako radimo komparaciju zadnja tri saziva, najneefektivniji je bio u zadnjem sazivu, od 2014. do 2018. Više faktora je na to uticalo, prije svega nestabilna većina i problemi unutar jedne od najvećih partija. Značajno je izgubljen mandat i za političare i građane u BiH. U novom sazivu treba se opredijeliti za ono što nam je suštinski cilj, da se vidi napredak ka eurointegracijama“, poručio je.

Sastanak SNSD-SDA-HDZ trebalo bi da bude održan do kraja sedmice, a o tome možemo li očekivati da će sastanak polučiti konkretne rezultate, Prodanović je kazao: “Ako pitate stav SNSD-a, mi smo apsolutno spremni da se što prije konstituiše vlast.
Također, nemoguće je da se izbaci SNSD iz vlasti, to bi donijelo dodatno negativnu sliku u Briselu“.

O tome da li postoje oni koji bi rado da izbace SNSD iz vlasti je rekao da je moguće i da “svašta ljudi u životu sanjaju, ali to je teško ostvarivo”.

Svugdje postoje sporna pitanja, ali o spornim pitanjima treba razgovarati i doći do rješenja“, poručio je.

SNSD sa svojih 9 poslanika koje imamo, apsolutno imamo većinu. Mi imamo korektnu saradnju s HDZ-om, ali ako se HDZ i SDA dogovore da će činiti većinu, ako do toga dođe, ustavna struktura je takva da je jasno kako se vlast uspostavlja, mi nemamo ništa protiv“, dodao je.

Na pitanje kada je moguće da ćemo imati novi saziv Savjeta ministara BiH je rekao: “Uvjeren sam da će BiH do kraja marta imati novi saziv. Ako ne bude imala, političari u velikoj mjeri snose odgovornost. Tehničko pitanje je dogovoriti zajedničke ciljeve za naredne četiri godine, i kada ih usvojimo, tog momenta izaći pred Predstavnički dom Parlamentarne skupštine i početi sa radom“.

Pitali smo ga i šta ako do kraja marta ne dobijemo novi saziv, koje bi  mogle biti posljedice te nam je odgovorio: “Neće se ništa bitno dogoditi, ali je dovoljno to što, ne da stojimo u mjestu, nego idemo nazad u nekim procesima. To ne bi bilo iznenađenje, ali mislim da su to prije svega loše poruke. U Briselu bi rekli, da ako u BiH nisu u stanju implementirati rezultate izbora, onda o čemu bi bilo potrebno sa predstavnicima BiH razgovarati“.

O koaliranju SNSD-a sa SDS-om na državnom nivou je rekao kako u opštem smislu nije siguran u to te da ne vjeruje da postoji interes kod SNSD-a, jer imaju dovoljan kapacitet.

Poručio je i kako u BiH ne postoje nezavisni mediji koji bi bili kritika svega onoga što je loše u društvu, nakon čega smo ga pitali da li je RTRS pod kontrolom SNSD-a, na šta je Prodanović gostujući na N1 odgovorio: “To se tako u Sarajevu percipira. Opozicija je napravila katastrofalnu grešku nenastupanja na javnom servisu. Ne možete ignorisati medij optuživajući ga da nekom pripada. Ne gledaju ni novinari to ko im se sviđa, ali imaju potrebu da obavijeste javnost o mišljenjima“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad