Sarajlić predsjednik Kluba Bošnjaka, Bradara Kluba Hrvata, Nović Kluba Srba

Vijesti 28. feb 201911:10 > 11:12
Fena

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održava se u Sarajevu. Nakon svečane zakletve, delegati su izabrali rukovodstva klubova naroda.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Asim Sarajlić, zamjenik Denis Bećirović.

Predsjednica Kluba Hrvata Lidija Bradara, zamjenik Bariša Čolak.

Predsjednik Kluba Srba Sredoje Nović, zamjenica Dušanka Majkić.

Od ukupno 15 delagata koliko broji ovaj dom, po pet u klubovima tri konstitutivna naroda, uverenje danas jedino nije uručeno delegatu iz Kluba Bošnjaka Denisu Bećiroviću (Socijaldemokratska partija – SDP) koji ne prisustvuje dodjeli zbog smrtnog slučaja u porodici. 

Iz Republike Srpske u Dom naroda imenovani su Sredoje Nović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić i Lazar Prodanović iz SNSD-a i Mladen Bosić iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Članovi državnog Doma naroda iz Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda izabrani su Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz Stranke demokratske akcije (SDA), Fahrudin Radončić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) i Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Prema potvrđenim rezultatima iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog naroda izabrani su Dragan Čović, Marina Pendeš, Lidija Bradara i Bariša Čolak iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) te Zlatko Miletić iz Demokratske fronte (DF).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad