Borac Bukvareviću: Kako spavaš noću; Bukvarević borcu: Kako ti spavaš?

Vijesti 28. feb 201912:41 > 12:47
N1

Predstavnici boraca koji su ušli u hol gdje se održava sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, obratili su se Salki Bukvareviću, ministru za boračka pitanja u Vladi FBiH, tražeći da se, kako su naveli, vrati borcima dostojanstvo koje zaslužuju.

Stavili ste demobilisane borce koji su bez primanja, pa ste stavili ratne vojne invalide, pa ste stavili borce koji imaju penziju manju od prosječne plate, takvih je već 42.000. Kad uzmemo vaše prijedloge, to je već preko 100.000 potencijalnih korisnika i to je 100 miliona. Za to treba dodatni fond, i predložili smo da se u taj fond prebacuje iz drugih poreza“, poručio je Bukvarević dvojici predstavnika boraca.

Vi ste borac“, poručio je jedan od boraca ministru, te ga upitao kako spava noću “kad borci umiru“, nakon čega je ministar Bukvarević otišao, usput govoreći kako neće odgovarati na takva pitanja, te mu kazao: “Kako ti spavaš, ti si komadir čete, ti i ja smo dijelili jedan do drugog“.

Podsjetimo, više stotina demobilisanih boraca stiglo je pred zgradu Parlamenta FBiH gdje se danas održava sjednica, a na čijem dnevnom redu je, između ostalog, Prijedlog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica čiji je predlagač Klub zastupnika DF – GS.

Spomenutim zakonom se udovoljava zahtjevima boraca, prvenstveno za javnu objavu registra boraca, te uvođenje boračkog dodatka.

Međutim, kako javlja reporterka N1 Aleksandra Tolj, ovaj Prijedlog zakona vraćen je u redovnu proceduru, a većina je odlučila da se razmatra u formi nacrta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad