Fra Mirko Majdandžić, Rusmir Mahmutćehajić i Dragan Bursać u Novom danu

Vijesti 28. feb 201914:58 > 16:21
N1

"Moja duša i duša vareškog efendije je ista"; "Ja sam Bosanac i Hercegovac"; "Mi smo jedni drugima dati kao dar" - samo su neke izjave koje iz srca daje Fra Mirko Majdančić - bosanski franjevac, Župnik župe u Varešu. Danas je naš gost.

A povodom Dana nezavisnosti kojem je 29. februara i 1. marta 1992. godine predhodio Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, govorimo sa Rusmirom Mahmutčehajićom – potpredsjednikom Vlade BiH u periodu 91.-92.

Uživo smo u Banjaluci. Dragan Bursać je sa nama, profesor filozofije, novinar, kolumnista, pisac, oštri kritičar sistema, politika u BiH i pogrešnih ideologija…Kako se živi u BiH?

Šta donosi novi pravilnik o vozačkoj dozvoli u BiH. Da li će vozački ispit isto tretirati manuelni i automatski mjenjač? Koje su novine u kaznenim bodovima? Koje su promjene ukoliko se želite slikati sa maramom, kapom ili šalom. Gost ND: Zoran Andrić – Pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH.

BiH je 1. marta stekla nezavisnost, postala međunarodno priznata u svijetu. Šta bi se trebalo dogoditi da se ovaj dan počne obilježavati u cijeloj BiH? Emir Zlatar – Generalni sekretar Vijeća Kongresa Bošnjačkih intelektualaca gost je Novog dana.

Tim sa Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology radi novo istraživanje o novim pravcima borbe protiv Alzheimerove bolesti. O tom istraživanju govorimo danas u Novom danu, naša gošća je dr. Mirsada Čaušević – Redovna profesorica na SSST-u.

Prvi mart – Dan nezavisnosti Bosne Hercegovine će po prvi put u Sarajevu svečano biti obilježen na otvorenom. Uživo smo na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović.

Uživo smo u Bonn-u, Benjamin Pargan sa Deutsche Welle-a je naš komentator. Koje su kobne posljedice crtanja novih granica po etničkoj liniji razdvajanja? Šta traže brodovi NATO-a u Crnom moru? Da li borba za rijeke i dalje traje?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad