Borci se mirno razišli, postavljen novi rok

Vijesti 28. feb 201916:50 > 16:53
N1

Demobilisani borci koji su od jutarnjih sati bili ispred zgrade Parlamenta FBiH mirno su se razišli, nakon što su sa vlastima usaglasili rok od 30 dana da se nađe jedinstven Prijedlog zakona o demobilisanim borcima i njihovim porodicama.

Predstavnik boraca Hamza Krkalić je za N1 kazao da se nada da će borci i predstavnici vlasti uspjeti naći zajednički jezik i jedinstven Prijedlog zakona koji će biti provodiv.

“Danas je pušten po skraćenoj proceduri. Bila su dva zaključka, jedan je zajednički. Djelimično smo zadovoljni, ne možemo 100 posto biti zadovoljni. Rok je 30 dana. Hajde da svi učestvujemo. Zajednički stav nam treba i da bude jednoglasno usvojen”, poručio je Krkalić za N1.

Podsjećamo, poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici prihvatili su Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Predlagač tog teksta je Klub zastupnika DF-GS, koji ga je u parlamentranu proceduru uputio po skraćenom postupku, ali kako za takvu proceduru nije bilo dovoljno ukupnih glasova na početku sjednice, zakon je proceduralno vraćen u redovni postupak, u formu nacrta.

Povodom ovog Nacrta zakona, pred zgradom u kojoj je sjedište Parlamenta, od jutros su se okupili demobilisani borci koji očekuju da zakon ispuni tri njihova i ranije isticana zahtjeva, odnosno da propiše redovni mjesečni novčani dodatak za ovu boračku kategoriju, uspostavu jedinstvenog boračkog registra, kao i prestanak finansiranja boračkih udruženja kojih u ovom trenutku ima u izuzetno velikom broju u Federaciji BiH.

Prije glasanja poslanika, za skupštinskom govornicom, obratili su se i predstavnici ovih boraca apelujući da Federalni parlament donese zakon o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad