Miro Lazović za N1: Alija Izetbegović je govorio o građanskoj državi BiH

Vijesti 28. feb 201918:26 > 21:01
N1

Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, bio je gost Večernjeg studija. Uoči Dana nezavisnosti BiH govorio je o referendumu za nezavisnost, o vremenu prije i za vrijeme rata. Ispričao je za N1 šta je zamjerio Aliji Izetbegoviću, prvom predsjedniku Predsjedništva BiH, te koja je razlika između njega i Bakira Izetbegovića.

Kazao je da je to bila jedna rečenica u intervjuu koji je Izetbegović dao nekom mediju, gdje je rekao “cijenim Krajišnika jer je stao uz svoj narod”, nakon ratnih dešavanja u BiH. 

“A ispada da mene, Pejanovića i Tatjanu, koji smo bili članovi Predsjedništva ne cijeni jer nismo stali uz svoj narod. Mi smo stali uz državu BiH i stali uz pravdu, uz bošnjački narod koji je bio žrtva”, istakao je Lazović.

Kazao je da je rekao to Izetbegoviću na jednom prijemu.

“Ja sam mu rekao, ‘predsjedniče strašno vam zamjeram taj intervju, tu rečenicu’. On je pogledao kao da je bio malo iznenađen ‘Pa Miro nisam ja tako mislio’. Tako je prenešeno”, prisjetio se Lazović, te istakao: “Ta me rečenica dobrano uvrijedila.”

Upitan da prokomentira Bakira Izetbegovića, Lazović je kazao da je njegov otac imao puno širu viziju Bosne i Hercegovine.

“Pogotovo pred samu smrt je govorio o tome, kako i na koji način se Bosna i Hercegovina može sačuvati. Govorio je o građanskoj državi BiH. Govorio je o Bosancima i Hercegovcima. Govorio je o Srbima i Hrvatima kao supstanci Bosne i Hercegovine, da se tu mora naći zajedništvo”, kazao je u razgovoru sa Emelom Burdžović.

Miro Lazović je Sarajlija, ”slučajno” rođen u Ljubuškom. Dijete iz radničke porodice, koje nije voljelo radne akcije, kao ni bilo kakve kolektivitete izuzev fudbala.

Bivši je predsjednik Skupštine R BiH, koji je imao značajan doprinos u donošenju odluke o raspisivanju referenduma o nezavisnosti BiH. Učesnik je i svih mirovnih pregovora od Ženeve do Daytona.

Često nazivan ‘Alijinim Srbinom’, zastupao je cjelovitost države i ravnopravnost svih njenih građana. Od te ideje nije odustao. O svemu tome govorio je u Večernjem studiju na N1 uoči Dana nezavisnosti, 1. marta.

Kompletnu emisiju pogledajte u prilogu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad