Podnesena tužba protiv MUP-a RS

Vijesti 01. mar 201910:37 > 10:40
Anadolija

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog nedostavljanja izvještaja policijskih službenika o upotrebi sile na dane kada su u Banjaluci bila okupljanja građana protiv policijske brutalnosti, i sa ciljem izražavanja podrške porodici ubijenog studenta Davida Dragičevića, navode iz TI BiH.

“Krajem prošle godine u javnost su dospjeli mnogobrojni snimci iz kojih se vidi kako policijski službenici primjenjuju silu prema građanima Banja Luke zbog čega je TI BiH već podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci. MUP RS, u svojoj odluci kojom odbija pristupa informacijama, tvrdi da ne postoji javni interes kojim se može opravdati da javnost ima uvid u policijske izvještaje o upotrebi sile, iako su o kritičnim događajima kada je primjenjena sila izvještavali brojni domaći, regionalni i svjetski mediji. TI BiH je u svojoj tužbi istakao da od izvještaja o upotrebi sile zavisi eventualno pokretanje disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika, te da u okolnostima pojačanih kritika na rad Policije i MUP-a RS u interesu je samog Ministarstva da se objave svi izvještaji”, navode iz Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH).

U tužbi je posebno istaknuto da su izvještaji o upotrebi sile u vezi sa brojnim tvrdnjama građana i aktivista koji su javno svjedočili da je prema njima upotrebljena prekomjerna sila, te da je pred Ombudsmanom pokrenuto više predmeta koji se tiču rada Policije RS.

“Protesti u Banjaluci su bili praćeni širom zemlje, pa su se u više gradova u zemlji i regionu održali skupovi podrške građanima Banjaluke. TI BiH ističe da se decembarski događaji u Banjaluci moraju istražiti kako bi se sankcionisali svi službenici koji su prekoračili svoja ovlašćenja, a javnost ima pravo uvida u rad Policije jer je i u zakonu prepoznata kao jedan od neposrednih kontrolora”, stoji u sapćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad.