Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Bratuncu i Srebrenici

Vijesti 01. mar 201910:42 > 10:45
N1

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, danas je, 1. marta 2019. godine, u Bratuncu i Srebrenici prisustvovao obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje 1. marta, jednog od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje, upriličeno je u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, a potom i u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice.

Salkić je u svom obraćanju poručio da su Bošnjaci na Drini, Savi, Uni, Vrbasu i Hercegovini, garant očuvanja Bosne i Hercegovine, te da je prisustvo Bošnjaka na ovim prostorima glavna prepreka stvaranju “druge srpske države” na Balkanu i ostvarivanju sna o tzv. velikoj Srbiji.

“Zbog toga, vlast ovog entiteta provodi sistemsku diskriminaciju nad Bošnjacima, onemogućava izučavanje bosanskog jezika, sprečava zapošljavanje, vrijeđa žrtve, negira zločine, veliča ratne zločince, kako bi mi napustili ove prostore. Historijska obaveza svih onih koji vole Bosnu i Hercegovinu je da obezbijede naš opstanak na granicama naše domovine. Pozivamo ih da otvaraju radna mjesta u ovim dijelovima naše zemlje, zapošljavaju naše ljude, jer to je vitalni interes našeg naroda i naše zemlje. Zapošljavajte i Srbe i Hrvate i sve druge građane, kako bi mi na takav način pokazali kakvu državu želimo. Ulaganje i povećavanje kapitala u ovom dijelu Bosne i Hercegovine je garant opstanka naše domovine”, kazao je Salkić, te dodao:

“Naše okupljanje povodom Dana nezavisnosti u Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku, Janji, Doboju, Prijedoru, Kotor Varošu i drugim mjestima u ovom dijelu naše domovine, pokazuje našu odlučnost da ustrajemo. Istovremeno ovim potvrđujemo da se Dan nezavisnosti slavi u cijeloj Bosni i Hercegovini. Mi ispunjavamo našu misiju borbe za naša ognjišta i našu domovinu. Ukoliko ne uspijemo, odgovornost je na svima nama. Tada će biti uzaludna pobjeda demokratije na referendumu, ali i naša borba i odbrana od agresije, kao i borba za povratak i obnovu. To nikada ne smijemo dozvoliti zbog naših najmilijih, koji su svoje živote dali za ovu zemlju, ali ni zbog naše djece i budućih generacija. Zbog toga je neophodno, važno, ali i obaveza svih da obezbijedimo opstanak i egzistenciju naših građana u ovom dijelu domovine, jer to znači i opstanak naše domovine Bosne i Hercegovine”, izjavio je danas potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad