Izetbegović i Džaferović komentirali proces formiranja vlasti u BiH

Vijesti 01. mar 201911:23 > 11:25
Anadolija (AA)

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sa ostalim zvaničnicima državnog, federalnog, kantonalnog i općinskog nivoa položili su danas cvijeće ispred Viječne vatre povodom Dana nezavisnosti BiH.

Čestitali su svim građanima BiH Dan nezavisnosti, naglasivši da su sloboda i nezavisnost velika stvar koju treba iznimno cijeniti.

– Imati državu i slobodu je velika stvar. Ponekad to dovoljno ne cijenimo, a nadam se da ćemo u budućnosti to više cijeniti. Prvi mart je dan potvrde identiteta i zrelosti jedne nacije koja je u stanju da preuzme svoju sudbinu u svoje ruke – istaknuo je Izetbegović.

Ovom prilikom prokomentirao je i proces formiranja vlasti, konstatujući da se koalicije postepeno same po sebi formiraju zahvaljujući tome što stranke ljevice ne žele u koaliciju.

– Te stranke u ovom komplikovanom historijskom momentu neće zajedno sa nama da preuzmu odgovornost i da uđu u jednu tešku političku situaciju. Na kraju preostaju oni koji to žele bez obzira na međusobne odnose stranačkih lidera. Tako da to polako kreće ka koaliciji SDA i tri stranke koje predvodi Savez za bolju budućnost BiH – kaže Izetbegović.

Komentirajući izbor za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Šefik Džaferović je istakao da Predsjedništvo BiH to radi na osnovu Ustava, zakona i pravila to jest principa vladavine prava.

– Kao Predsjedništvo BiH dužni smo da damo mandat, ali su oni koji predlažu na tu funkciju Zorana Tegeltiju dužni poslati Prvi godišnji nacionalni plan za MAP u Briselu. Čuli smo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH odnosno predsjednika stranke iz koje dolazi Tegeltija Milorada Dodika da taj plan ne želi dostaviti. Svakako, mora se naći načina kako da se dostavi navedeni plan NATO savezu jer je to obaveza BiH. Do Dodika je i njegove političke stranke i ja čekam da se to dogodi – poručio je Džaferović.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad