Veronika Terzić: Nogomet ipak nije samo muški sport

Vijesti 01. mar 201916:39 > 18:04
N1

Dok se fudbal u Bosni i Hercegovini kod većine stanovnika smatra isključivo muškim sportom, sve je više uspješnih fudbalerki. Jedna od njih je i Veronika Terzić, mlada Hercegovka koja je imala zanimljiv fudbalski put, a koja je dobila epitet jedne od najljepših fudbalerki u Evropi.

Fudbal je zavoljela kao djevojčica, kojeg je s dječacima na ulici redovno igrala. S trinaest godina počela se profesionalno baviti ovim sportom. Danas Veronika ima 19 godina i fudbal je njena prva i kako tvrdi, najveća ljubav.

“Pa još dok sam bila manja uvijek sam oko kuće s muškima igrala nogometa i valjda je tako počela ta ljubav. Pa sam počela trenirati, međutim tada još nije bio neki ženski klub ovdje u okolici, htjela sam sa muškima, ali to nisu dozvoljavali i onda se pojavio klub u Gabeli pa sam tu počela, nisam se tu zadržala dugo jer klub se ugasio, nije bilo dovoljno cura, trener nije bio zainteresiran, pa sam onda prešla u Čapljinu sa trenerom Antom Markotom sam trenirala. On mi je i dan danas trener, ali individualni”, priča nam Terzić.

Vrlo brzo zaigrala je i za juniorsku reprezentaciju Hrvatske, a već petu sezonu kapetan je ŽNK Neretva Metković. Iako se tradicionalno fudbal nametnuo kao muški sport, ona sa svojim kolegicama taj stereotip odbacuje. Igra, kaže iz ljubavi, te srce uvijek ostavlja na terenu.

“Predrasuda je uvijek bilo, kao zašto curice treniraju nogomet, odakle žena u nogometu da je to samo muški sport, ali evo danas se to sve više razvija, sve više žena ima u nogometu tako da je to postalo normalno, to je jednako ženski sport kao i muški”, ističe Veronika. 

U cijeloj BiH, ali i susjednoj Hrvatskoj ženski fudbal je kaže na jako niskom nivou. Nedostaje mnogo više ulaganja u klubove. Djevojke su talentovane i vrijedne, smatra Veronika, ali treba im podrška kako bi pravile bolje rezultate.

“To nije na nekom nivou kao u Evropi, ali zemlje poput Njemačke i Danske su na velikom nivou što se tiče ženskog nogometa. Ako se želimo baviti nogometom ovdje, uz to moramo i raditi još neki posao da bi osigurali sebi život”, kaže mlada fudbalerka.

Uz fudbal, studentica je prve godine menadžmenta u Splitu. Kaže da su upornost, trud i rad, ali i talenat ključ uspjeha. Međutim, svoju karijeru planira graditi van BiH. Želja joj je jednog dana zaigrati za klub u inostranstvu, te poput njenog uzora Cristiana Ronalda pokazati kako se s dosta rada i posvećenosti može doći do samih zvijezda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad