Anđelić: Belgija drži rekord od 500 dana u formiranju vlasti, onda BiH i Libanon

Vijesti 02. mar 201911:56 > 12:01
N1

Belgija drži rekrod preko 500 dana da nisu formirali vlast, onda su blizu Libanon i BiH. To su neki konsocijacijski modeli upravljanja. To su multietničke zemlje, i ne vjerujem da će oboriti belgijski rekord, kazao je za Novi dan na N1 profesor međunarodnih odnosa i ljudskih prava na Regent's univerzitetu u Londonu.

Kako BiH staviti na svjetsku mapu?

Potrebno je iskoristiti ljude koji možda imaju kontakte i koji su priznati, da se BiH stavi na svjetsku mapu. Pogledajmo Armeniju i Izrael, to su dijasporske zemlje koje su specifične i drugačije od ostalih zemalja, ali sada uspijevaju u nečemu što je teže drugim zemljama. Koriste ljude vani i povezuju. To bi trebalo vlast da uradi, vlast sa vizijom. Bitno je da nema sigurnosnih problema, bittno je da nema trgovine ljudima“, kazao je Anđelić.

Kada će se formirati vlast u BiH?

“Belgija drži rekord preko 500 dana da nisu formirali vlast, onda su blizu Libanon i BiH. To su neki konsocijacijski modeli upravljanja. To su multietničke zemlje, i ne vjerujem da će oboriti belgijski rekord”.

Koalicije u BiH?

To je izdavanje glasačke volje jer su obećanja bila jedno, a poslije se radi drugo. Nacionalističke partije naprave tenziju, dobiju glasove i podršku i onda idu u koaliciju sa ovima protiv kojih su pričali“, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad