Košarac: Odgovornost je isključivo na SDA

Vijesti 03. mar 201914:25 > 14:28
N1

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da svi u BiH imaju ustavnu i zakonsku obavezu da poštuju činjenicu da je srpski narod u Republici Srpskoj velikom većinom podržao politiku Milorada Dodika i SNSD-a.

Košarac je kazao da je upravo toj političkoj stranci i njenim koalicionim partnerima dao mandat da u naredne četiri godine predstavljaju Srbe i Republiku Srpsku u zajedničkim institucijama BiH.

“Naša politika je politika vojne neutralnosti, čime u potpunosti pratimo političke stavove Republike Srbije u ovoj oblasti. Mi nikada nećemo dozvoliti uspostavljanje NATO granice na Drini, što smo potvrdili i u Narodnoj skupštini usvajanjem Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske. Taj stav takođe treba da se poštuje i on ne može biti predmet bilo kakvog uslovljavanja”, istakao je Košarac u izjavi za Srnu komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića da je usvajanje i dostavljanje “Godišnjeg nacionalnog programa za NATO” uslov za imenovanje kandidata SNSD-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, nikada niko u dejtonskoj BiH nije na bilo koji način uslovljavao imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

“Mi bismo SDA i, pogotovo, Šefiku Džaferoviću, čija je ratna prošlost više nego upitna, mogli postaviti na desetine sličnih uslova, ali smo svjesni da su oni volja bošnjačkog naroda na izborima koju mi ne možemo promijeniti. Vlast u zajedničkim institucijama se sastavlja od izbornih pobjednika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH i postojanje većine u parlamentu BiH za potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg i ministara u Savjetu ministara treba da bude jedini uslov za uspostavljanje ove institucije”, poručio je Košarac.

On je upozorio da višemjesečno nefunkcionisanje institucija BiH već sada nanosi ozbiljnu štetu i Republici Srpskoj i Federaciji BiH, gdje određeni projekti moraju da čekaju na odluke sa zajedničkog nivoa vlasti.

“Rasulo i nerad u zajedničkim institucijama BiH štetno je za sve građane, a odgovornost je isključivo na SDA, koja uslovljavanjem izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara rješava svoje unutrašnje političke probleme i probleme uspostavljanja vlasti u Federaciji BiH i pojedinim kantonima. To je potpuno neprihvatljivo i to građani treba da znaju”, rekao je Košarac.

On je pozvao ministre u Savjetu ministara u tehničkom mandatu da podnesu ostavke i na taj način spriječe donošenje nelegitimnih odluka koje nisu u skladu sa voljom građana iskazanom na izborima.

“Svaka odluka ministara u tehničkom mandatu, uključujući i brojna stranačka zapošljavanja, biće preispitana i u ogromnom broju slučajeva stavljena van snage”, poručio je Košarac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad