Pronađeni eksploziv i bomba na lokaciji budućeg autoputa

Vijesti 18. mar 201512:50 > 12:56
Anadolija

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona jutros su u zeničkom naselju Perin Han, istraživanjem tla na lokalitetu na kojem bi trebala biti izgrađena dionica autoputa A1, pronašli tri kilograma eksploziva, ručnu bombu i 25 komada, najvjerovatnije, puščanih metaka.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Pripadnici civilne zaštite nastavili su istraživanje tla na drugoj lokaciji, 50-ak metara udaljenoj od prve, za koju se također, na osnovu jučerašnje prijave radnika građevinske firme koja je vršila istraživanje za gradnju dionice autoputa, sumnja da se na njoj nalazi određena količina neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS).  

Policijskoj upravi Zenica i Kantonalnoj upravi civilne zaštite, radnici kompanije izvođača istražnih radova na dionici autoputa A1, jučer su prijavili da su od lokalnog stanovištva upozoreni da se na dva mjesta u naselju Perin Han nalaze zakopane vreće s bombama i drugim eksplozivnim sredstvima.

Pripadnici federalnog tima Civilne zaštite za deminiranje odmah su izašli na lokalitet Perinog Hana i izvršili pregled jednog od navedenih mjesta, a njihove aktivnosti nastavljene su u jutros.