Hahn: Bilo bi greška povjerovati da se od danas ne mora ništa uraditi

Vijesti 04. mar 201912:47 > 12:57
N1

Evropski komesar za proširenje i politiku dobrosusjedstva Johannes Hahn kazao je danas da je uručenje dodatnih odgovora iz Upitnika Evropske komisije važan događaj i da bi bila greška povjerovati da se od danas niša ne mora uraditi.

Hahn je obraćanju javnosti najavio dolazak u Bosnu i Hercegovinu.

”Naše mišljenje je osnova za konačnu odluku, ali države članice će uzeti u obzir opću političku situaciju i atmosferu u državi. Možda bi bila greška povjerovati da se od danas niša ne mora uraditi, upravo suprotno, treba se nastaviti s potrebnim reformama. Važno je i to je u interesu građana BiH da se postigne sporazum o roamingu, to je konkretan rezultat kojim se pokazuje korisnost približavanja Evropi, ali i pitanje dogovor o određenim pitanjima vezanim za akreditaciju univerziteta”, rekao je Hahn.

Potom je naglasio važnost već drugog dolaska predsjedavajućeg državnog Predsjedništva u Brisel u kratkom periodu.

”Moramo podnijeti i donijeti te odluke kako bi mogli imati razumna očekivanja. S tim u vezi, zaista se radujem da do kraja ovog mjeseca posjetim Bosnu i Hercegovinu kako bismo nastavili s našim razgovorima i naporima, da bi dalje radili na zajedničkim interesima. Želim da potcrtam da gospodin Dodik već drugi put dolazi u Brisel kako bi pokazao veliku odlučnost Bosne i Hercegovine”, naglasio je on.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, podsjećamo, boravi danas u posjeti institucijama EU u Briselu i evropskom komesaru za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad