Ministarstvo prosvjete i kulture RS osuđuje sufinansiranje Zemaljskog muzeja BiH

Vijesti 04. mar 201916:46 > 16:54
N1

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske "najoštrije osuđuje" odluku Savjeta ministara BiH kojom se nezakonito sufinansira Zemaljski muzej iz Budžeta BiH i favorizuje kao ustanova kulture od posebnog značaja, iako je kultura u nadležnosti entiteta odnosno kantona, saopćeno je iz Ministarstva.

Iz Ministarstva navode da je odlukom da se Zemaljskom muzeju BiH obezbijedi grijanje putem centralne kotlovnice institucija BiH, kao i da troškove grijanja snosi Savjet ministara BiH, “nastavlja se protivustavno favorizovanje institucija kulture koje i teritorijalno i administrativno pripadaju Federaciji BiH, odnosno Kantonu Sarajevo”.

Ova odluka, donesena na 166. sjednici Savjeta ministara BiH održanoj 12.02.2019. a na prijedlog ministra civilnih poslova BiH u tehničkom mandatu Adila Osmanovića, predstavlja još jedan u nizu pokušaja prenosa nadležnosti iz oblasti kulture na nivo BiH, tvrde iz Ministarstva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije konsultovano u vezi sa navedenom odlukom i od srpskih predstavnika u Savjetu ministara BiH zatražiće detaljnu informaciju, navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Ustavom Republike Srpske, Ustavom BiH i Ustavom Federacije BiH, kao i Dejtonskim mirovnim sporazumom definisano da je oblast kulture u nadležnosti entiteta odnosno kantona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad.