Adnan Ćerimagić za N1 o putu BiH ka EU

Vijesti 04. mar 201918:08 > 18:10
N1

Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost. iz Berlina za N1 je poručio da je za Brisel i Evropsku komisiju uspjeh to što je BiH predala odgovore na Upitnik, te da se od BiH uopće ne očekuje mnogo.

“Mislim da je najvažnije da se shvati kontekst u kome se desila posjeta i ono što se dešava u Briselu. Za Evropsku komisiju – BiH se nalazi deceniju iza Albanije. Smatra se da je uspjeh što su odgovori došli”, kazao je analitičar za N1.

Evropska komisija u sadašnjem sastavu završava sa mandatom ove godine.

“Može se smatrati , ono što su čuli i što je doneseno kao određeni uspjeh. Za BiH izazov je u narednih par mjeseci, da tu neku sliku o BiH, koja je 10 godina iza Albanije, da dokaže da ta slika nije tačna i da ne odgovara stvarnosti”, poručio je.

On smatra da je to važno zato što će Evropska komisija napisati mišljenje o aplikaciji za članstvo BiH, a onda će biti zadatak BiH da dokaže da je spremna za kandidatski status.

“To će zahtjevati mnogo volje, truda koji političari moraju uraditi. Od BiH se u Briselu ne očekuje mnogo. To je ustaljeno mišljenje širom EU. Pod dva, BiH nije sposobna da donese rezultate i konkretne stvari. To je percepcija kod zemalja članica EU”, izjavio je Ćerimagić.

“Upitnik, očekivanje mnogih bilo je da BiH neće biti u stanju odgovoriti na njega. To je jedan od najzahtjevnijih zadataka da se prođe. Hiljade pitanja koja otkrivaju mnogo toga što ne znate o državi. Nepostojanje vizije gdje želite biti za pet ili deset godina. To je frustrirajući proces i za one koji pišu odgovore, i za one koji ih čitaju. A tu nema tačnih i netačnih odgovora. Postoje odgovori koji odražvaju realnost i koji ne odražavaju. To će Komisija da razotkrije”, poručio je za N1 Adnan Ćerimagić.

On je u Danu uživo rekao da će se mišljenje zasnivati na tome koliko je BiH udaljena od EU standarda – a ne od nekih zamišljenih stvari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad