DF najoštrije osuđuje današnje postupanje CIK-a

Vijesti 05. mar 201915:26 > 15:34
N1

Demokratska fronta najoštrije osuđuje današnje postupanje Centralne izborne komisije BiH, čiji članovi su još jednom dokazali da su u službi stranačkih interesa svojih mentora, a ne vladavine prava u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas ove stranke.

Kako piše u saopćenju, osokoljeni „zelenim svjetlom“ koje su dobili od svojih domaćih, a čak i pojedinih međunarodnih mentora pri donošenju neustavnog Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom, odlučili su potpuno zanemariti Ustav Federacije BiH i sebi dodjeliti titulu ustavotvorca.

”Utvrđivanjem „tri kriterija“ za izbor nedostajućih delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i da će se birati među zastupnicima koji nisu dobili mandate u kantonalnim skupštinama, „veliki magovi“ ustavotvorstva iz Centralne izborne komisije BiH su potpuno zanemarujući svoju ulogu državnog organa zaduženog za provedbu izbora i Izbornog zakona sebi dali za pravo da se proglase društvom sa bosanskohercegovačkog Olimpa.

Utvrđeni kriteriji Centralne izborne komisije BiH su samo morali ispuniti cilj da politički mentori većine njenih članova dobiju mogućnost kandidiranja potpredsjednika Federacije BiH u cilju uvođenja javnosti dobro poznatih političkih opcija u vlast Federacije BiH”, saopćeno je iz DF-a danas.

‘Demokratska fronta će u svojoj borbi za vladavinu prava u Bosni i Hercegovini uraditi sve da ovakvi potezi ne budu imali dugoročni pravni učinak.

Ovim putem pozivamo sve političke snage koje do sada jesu ili nisu prepoznale krajnji cilj ovih i ovakvih postupanja, ili smatrale da to nije njihov problem, da nam se pridruže u političkoj borbi protiv totalnog rušenja Ustava, zakona i vladavine prava u Bosni i Hercegovini, u sve cilju finalne podjele zemlje na nacionalne torove. A tada europske vrijednosti neće stanovati u Republici Sarajevo, već iza graničnih prelaza”, saopćeno je.

Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine dodijelili su na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu mandate nedostajućim delegatima u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad