Upoznajte bosanskog Hirschera, skijaško čudo od djeteta

Vijesti 06. mar 201908:32 > 11:10
N1

Abdullah Hadžimešić ima pet godina. Na skije je stao sa svoje tri godine. Njegov omiljeni skijaš je Marcel Hirscher, Austrijanac po kojem je Abdullah i dobio nadimak Hiršer. Sa samo pet godina Abdullah je odnio zlato na 6. Mini pokal Vitrance u u Sloveniji. Njegov trener Benjamin Godinjak i mladi skijaš govorili su za N1.

Abdullah je sa tri godine naučio da skija, vozi bicikl, a uveliko zna i da čita i piše. Kaže da nema strah kada treba da se spusti, ali da tremu pred sljedeće takmičenje u nedjelju ipak ima. U disciplini veleslalom, u Sloveniji je osvojio zlato sa čak dvije sekunde prednosti.

Trener Benjamin Godinjak kaže da je Abdullah definitivno čudo od djeteta:

“Mi djecu u ovom uzrastu ni ne treniramo uopšte. U Italiji sam prvi put imao priliku da treniram Abdullaha i vidio sam da se može raditi sa njim. Bukvalno dijete od pet godina sluša i usvaja sve što mu kažem.”

Skijaška sezona je pri kraju, ali u klubu Ski Bjelašnica treniranje i pripreme za takmičenja traju i preko ljeta. A do kraja sezone Abdullaha čeka još takmičenja.“Ostala su još dva takmičenja naredno je u nedjelju, a poslije toga imamo državno prvenstvo. Skijanje je sport u kom morate biti dobro fizički pripremljeni tako da mi čitavo ljeto radimo na fizičkoj spremnosti djece”, kaže Abdullahov trener.

Abdullahov uspjeh je za skijanje u BiH značajan jer naši mladi sportisti ne osvajaju medalje često. Razlog loših rezultata naših mladih sportista na internacionalnim takmičenjima pretežno su finansije. Godinjak ističe da je mnogo talenata propalo jer im roditelji nisu mogli pružiti finansijsku podršku.

“Sistem malo ulaže u sport, na kraju i u skijanje. Imali smo puno dobre djece, ali nemamo sistem da stane iza sportiste. Jako je teško iznijeti to roditeljima samim jer je skijanje skup sport. Roditelji ne mogu sami. Morate imati ili jake roditelje ili dobar sistem da podrzi dijete talentirano kao što je Abdullah”, objašnjava Godinjak.

Ističe da u drugim zemljama kao što je Hrvatska, djeca kada uđu u reprezentaciju dobijaju svu opremu dok u Bosni i Hercegovini roditelji moraju svake godine da izdvoje velike svote novca kako bi njihova djeca trenirala. Ipak, kaže da nam je perspektiva dobra pogotovo sa Abdullahom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad