Bijedić za N1: Najopasnije bi bilo ako bi se probudio bošnjački nacionalizam

Vijesti 06. mar 201908:53 > 10:17
N1

Tuzlanski kanton još uvijek je bez nove vlasti nakon opštih izbora. O konačnoj odluci ide li SDP u vlast sa SDA u ovom kantonu, za Novi dan govorio je Enver Bijedić, predsjednik KO SDP BIH u Tuzlanskom kantonu.

Kazao nam je kako u Tuzlanskom kantonu imaju obavezu da dođu do partnera s kojim bi promijenili stanje koje nije dobro u tom Kantonu.

Mi tamo imamo tri bloka. Nemoguće je formirati većinu ako se dva bloka ne ujedine. Problemi su mnogi, u obrazovanju, zdravstvu, zapošljavanju i s tim u vezi želimo da vidimo koja strana bi izašla nama u susret i ispunila ono što je neophodno da bi građani bolje živjeli. Možemo pričati o ulasku u vlast, ali radi promjena“, istakao je Bijedić.

Napomenuo je i da ukoliko bi ulazili u koalicije, to bi bilo obrnutim redom, odnosno, ne bi ulazili prije nego se prvo dogovore o zakonima i inicijativima koje bi trebalo da se promijene.

Kantonalni odbor SDP-a je jednoglasno donijelo odluku da trebamo ući u vlast. Trebamo ući radi normalnog funkcionisanja vlasti, a to bi trebalo i po vertikali, međutim nismo dobili tu saglasnost“, rekao je za Novi dan.

Mi smo pobijedili u čitavoj državi i sada bi to bilo kao da osvojite prvenstvo BiH u fudbalu i trebate da igrate Ligu šampiona pa kažete ja neću. To je nemoguće“, dodao je.

Poručio je kako glasovi građana govore da oni žele da SDP bude dio vlasti te da on njih zastupa. “Ne mogu da izdam ljude koji su glasali za SDP i za mene lično“, rekao je.

Na pitanje koji su to problemi koje treba rješavati u Tuzlanskom kantonu je kazao: “Mi smo prilikom razgovora sa strankama Bh. bloka napravili program mjera koji sadrže 375 mjera koji treba da se mijenjaju. Ponudićemo ih partnerima da vidimo da li se slažu s tim dijelom. Pokušaćemo i da skratimo te mjere jer nema vremena. Ako se radi, treba raditi brzo. Mnogo problema je u sistemu obrazovanja – strašni problemi koji su nagomilani – a jedan od njih je i to da politika imenuje rukovodeće ljude na univerzitetima, to je neprimjereno. Na Senatu to treba da se rješava – ko će rukovoditi i na koji način”.

Gostujući na N1 istakao je i kako Kantonalni odbor u Tuzli razmatra o tome da bi u BiH trebalo da postoji i četvrti građanski stub koji bi razdvojio tri nacionalne etničke skupine, da bi građani imali alternativu, kako je naveo.

“Zašto Tuzla ne bi bila centar ljevice”

O tome da li je ljevica trebalo da se ujedini prije izbora je rekao: “Nismo imali priliku da o tome raspravljamo. Svi smo radili svoje planove, bilo je oprečnih stavova iz sve tri političke opcije. Ali zašto to ne bi bilo i zašto ne bi Tuzla bila centar ljevice za BiH jer najviše glasova i dolazi iz Tuzle“.

Na pitanje kako da se ujedini ljevica ako budu koalirali s SDA je odgovorio: “Nismo rekli da ćemo s SDA. Ako budemo išli, to će biti ili s SDA ili s PDA, to su alternative“.

Srpski dio BiH, ili glasači koje kontroliše Milorad Dodik, tu opozicije više nema, imaju svoje stavove koji su diktirani dijelom iz Beograda, da ne kažem iz Rusije. Hrvatska kroz Hrvatski narodni sabor koji kontroliše Dragan Čović, također imaju svoje ciljeve, koji žele da prave treći entitet i cijepanje države. No, ako bi se kao odgovor na ove dvije strane probudio bošnjački nacionalizam, to bi bilo najopasnije jer je najbrojniji bošnjački narod. Zato bi četvrti stub bio dobar, da bude probosanski i gdje bi ljudi imali alternativu“, mišljenja je Bijedić.

O tome da li će biti trgovine na državnom nivou je kazao: “Mislim da će doći do kompromisa, popustiće i jedna i druga strana. Smatram da uslov koji traže Komšić i Džaferović, odnosno pristupnica NATO paktu, naći će se kompromis. Također mislim da će Dodik samo tražiti vrijeme i to bio trebao biti kompromis da se Tegeltija imenuje za mandatara u Vijeću ministara. U FBiH prvo treba izmjena Izbornog zakona koju forsira HDZ i drugi zakon koji se ne spominje tako često, a to je Zakon o igrama na sreću. Tu ćemo da vidimo principijelnost; da li će se izaći u susret kladioničarima“.

Pitali smo ga i da li je optimističan da će se u BiH stvari poboljšati, a on nam je rekao kako bi sutra ponovo obukao uniformu da brani BiH.

Kad je počeo rat u BiH, moja tri brata i ja smo stupili u Armiju, i kada bi sutra ponovo, ne daj Bože, bilo problema u ovoj državi, odmah bih obukao uniformu i ja bi je branio“, poručio je.

Na pitanje zašto se u BiH građani plaše ratom, on je odgovorio: “Nisam ja mislio da prepadam, nego sam htio da kažem da vjerujem sto posto u BiH i tu nema dileme. Mislim da će Dodik biti puno kooperativniji kao predsjedavajući Predsjedništva BiH nego predsjednik RS. On već sad nekim potezima najavljuje da se može promijeniti“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad