Ljekari iz Sarajeva pružili podršku kolegama iz Unsko-sanskog kantona

Vijesti 06. mar 201912:27 > 12:33
N1

Nakon ljekara iz Unsko-sanskog kantona koji su u generalnom štrajku već 17 dan i u Kantonu Sarajevo održan je štrajk upozorenja i solidarnosti.

Članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije okupili su se tokom pauze ispred Opće bolnice u Sarajevu u znak solidarnosti s kolegama iz USK, koji već treću sedmicu traže svoja prava na ulici.

“A to je pravo da se poštuje kolektivni ugovor koji su potpisali prije nepunu godinu dana, on se ne poštuje na cijelom području USK i želimo na ovaj način uraditi pritisak na vlast da konačno odluče kako treba, a to je da zaštite doktore i njihov radnopravni status”, poručio je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid.

Dodaje da je drugi razlog za okupljanje preispitivanje reprezentativnosti doktora medicine i stomatologije, odnosno njihovog sindikata. Naime, prije 10 dana sindikatu je sud u Sarajevu poništio reprezentativnost i odluka je vraćena nadležnom federalnom ministarstvu.u Sindikatu ističu kako je odluka suda suprotna odlukama u Livnu i Goraždu, gdje je reprezentativnost potvrđena.

“Preispitivanje reprezentativnosti doktora medicine i stomatologije, njihovog sindikata, može rezultirati time da doktori izgube reprezentativnosti, da ne možemo zastupati sami sebe, ne možemo potpisati kolektivni ugovor, to pak znači da doktori ostaju bez ugovora o radu, bez radnopravnog statusa, ako je to nekome u interesu, neka to kaže jasno i glasno”, kazao je Rijad Zaid.

Odgovornost je sada, kažu, na ministarstvu rada i socijalne zaštite Federacije BiH, koje bi trebalo omogućiti da ovaj sindikat bude ravnopravan socijalni partner, da doktori zastupaju sami sebe i da mogu potpisivati kolektivne ugovore, što je trenutno onemogućeno u Kantonu Sarajevo.

“Odgovornost je na federalnom ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači, koji je bio jako dobar, jako operativan ministar, on ovo mora vrlo brzo i efikasno riješiti, tako da mi ne budemo u nekom svojevrsnom vakumu”, ističe Rijad Zaid.

Ukoliko se to pitanje ne riješi za nekoliko sedmica , i to na čin da dobiju reprezentativnost počet će proceduru organiziranja generalnog štrajka doktora u cijeloj Federaciji BiH.

“Postoji pravac koji mi ne želimo da se desi, a to je idemo u generalni štrajk, idemo u proteste, na kraju ako izgubimo znači da su oni koji odlučuju spram doktora odlučili da doktore prekriže, treba to jasno i glasno reći, to znači katastrofu i paralizu za zdravstveni sistem Federacije BiH”, rekao je predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije u FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad