Dodik nakon razgovora s Izetbegovićem i Čovićem: Zastoj zbog MAP-a

Vijesti 06. mar 201913:37 > 13:45
N1

Ovo pitanje ne može dobiti saglasnost zbog niza razloga, ali racionalno je da to pitanje neće nestati samo zato što mi iz Republike Srpske smatramo da treba biti drukčije. Želim da kažem da uslovljavanje nije racionalno, kazao je Milorad Dodik govoreći o ulasku BiH u NATO nakon današnjeg sastanka SNSD-a, SDA i HDZ-a.

”Da do kraja dođe do Vijeća ministara, veoma je to važno zbog slanja poruke EU i evropskim zemljama. Vezano je za sve što je prioritet ovdje, i tu nema različitih stavova a to je evropski put BiH. Konsenzus oko toga nije upitan, kao i oko mehanizma koordinacije. Ovdje smo razgovarali kao predsjednici tri partije. Pozicioniranje partija je izvjesno, dakle nema spora o tome da bi predsjedavajući trebao da bude Srbin, tu nema spora. Došlo je do zastoja jer je trenutak gdje se postavilo pitanje MAP-a kao prethodno pitanje Savjeta ministara”, rekao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, pitanje NATO-a u BiH, ne može dobiti saglasnost zbog niza razloga.

‘SDA, HDZ i svi u FBiH misle da se kreće prema NATO-u. To pitanje ne može dobiti saglasnost zbog niza razloga, ali racionalno je da to pitanje neće nestati samo zato što mi iz RS smatramo da treba biti drukčije. Želim da kažem da uslovljavanje nije racionalno. Petog oktobra ćemo potpisati sporazum o roamingu, kako bi imali jefitniji roaming, a 2021. da se smanji cijena roaminga prema zemljama Evropske unije. Ako to ne uradimo, onda gubimo vrijeme i vejrovatno nekoliko godina. Želim da se zahvalim Komšiću i Džaferoviću što smo učinili napore i dogovorili se’‘, poručio je on.

Više detalja u informativnim emisijama N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad.