Izetbegović ponudio Dodiku da otkrije novinarima šta mu je rekao o imenu RS

Vijesti 06. mar 201915:38 > 15:44
N1

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je nakon sastanka s liderima Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem ocijenio da su imali konstruktivan razgovor, te da ima osjećaj da bi već u narednih sedam do deset dana mogli da imenuju kandidata za predsjedavajućeg, a da „do kraja mjeseca dođe do Vijeća ministara BiH“.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s formiranjem vlasti, Dodik je napomenuo da je svima poznato kakav je politički sistem u BiH, da se on zasniva na reprezentativnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Mi razumijemo poziciju Bakira Izetbegovića u smislu da ojača reprezentativnost bošnjačkog ili kako oni to zovu bosanskog reprezentativnog tima, ali želim da kažem da su Srbi i Hrvati to završili. Razumijemo potrebu i nama to odgovara da, što se tiče Bošnjaka, najširi krug političkih predstavnika bude unutra. Ali mislim da je krajnje vrijeme da se to završi. Treba reći da Bakir Izetbegović ima kapacitet da donosi odluku vezanu za formiranje Vijeća ministara BiH i bez ovih ostalih“, kazao je Dodik.

Na novinarsko pitanje u vezi sa inicijativom SDA o promjeni imena Republike Srpske, tj. da li je bilo riječi o toj temi, Izetbegović je kazao:

Dakle, na današnjem sastanku nije. Na prošlom jeste meni postavljao to pitanje gospodin Dodik, ja sam mu odgovorio. A šta sam mu odgovorio, to danas vama neću reći, ako on želi može da kaže“, kazao je Izetbegović.

Dodik je kazao da je “jasno kakva je situacija” po tom pitanju.

Mislim da je i meni Bakiru jasno kakva je situacija po tom pitanju. Razgovarali smo, na moje pitanje Bakir je imao svoj poznat stav, poznat je i naš i ostali smo na tim pozicijama. Inicijative o tome nema i to je.. Mi pratimo tu situaciju, kada bude promjene javnih stavova, mi ćemo razmotriti i reagovati“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad