Atmosfera dobra, dogovora nema

Vijesti 06. mar 201916:58 > 17:51
FENA/Almir Razić

Čelnici HDZ-a, SDA i SNSD-a na današnjem sastanku u Sarajevu nisu postigli saglasnost o usvajanju Nacionalnog programa i aktivaciji MAP-a, ali su saopštili da su na dobrom putu da se dogovore o principima buduće koalicije.

Drugi sastanak trojice lidera u 15 dana. I ponovno bez dogovora o putu u NATO savez. Do kraja ove sedmice očekuje se i pisana forma mogućeg političkog dogovora, koji će biti prihvatljiv svim stranama.

“Lako nije, sasvim sigurno, ali na nama je da nađemo neko srednje rješenje, koje će biti na linijama onoga što smo sada govorili. Ali, kada kažemo vladavina zakona, onda mislimo na provođenje svakog zakona, uključujući i Zakon o obrani”, kaže Bakir Izetbegović.

A Zakon o obrani jasno kaže da će Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti obrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti sve potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a. Milorad Dodik ističe da stav Republike Srpske ostaje vojna neustralnost. Mijenjat ćemo i zakone na koje se poziva Izetbegović, poruka je čelnika SNSD-a.

“U redu je ovo. Da mi pokrenemo inicijativu i mi ćemo to uraditi. Da se promijene određeni akti koji su ranije drugačiji govorili u odnosu na naš zahtjev o vojnoj neutralnosti”, poručuje Dodik.

Sastanak je, kažu sudionici, ipak prošao u dobroj atmosferi. Do kraja mjeseca očekuje se i dogovor u vezi sa formiranjem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Očekujemo da ta jedna kratka izjava bude uistinu kratka, jer osnova treba biti Ustav i zakona, koji se efikasnije treba provoditi kroz Vijeće ministara. Nadam se da ćemo se razumjeti i oko resora, i kako bi bila uravnoteženost, u odnosu na ono što svi mi imamo kao ambiciju”, ističe Dragan Čović, HDZ BiH.

A koje su ambicije SDA, HDZ-a i SNSD-a glede ministarskih fotelja, bez odgovora.

A rješenje svih otvorenih pitanja, prema navodima Izetbegovića, trebalo bi biti ponuđeno u martu. To uključuje dogovor oko aktivacije MAP-a, imenovanja predsjedatelja Vijeća ministara, i potvrđivanja četvrtog partnera.

Nakon drugog sastanka trojice lidera, optimistične poruke. Ipak, još nije sve završeno. Dogovor je da će se i dalje dogovarati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad