Počela akcija SIPA-e u više gradova

Vijesti 06. mar 201917:10 > 17:13
PIXSELL / Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH započeli operativnu akciju kodnog naziva „Zlatni karat“.

U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičena osoba, na ukupno 54 lokacija na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

Do sada je sedam osoba uhapšeno zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo “Organizovani kriminal” u vezi sa “Krijumčarenjem”, “Organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe”, “Pranje novca”, “Nedozvoljeno skladištenje robe”, “Poreska utaja ili prevara”, “Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova” Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe  terete da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra.

Više informacija o rezultatima operativne akcije “Zlatni karat“ biće poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad