Mladi odlaze, državne strategije nema

Vijesti 06. mar 201917:40 > 17:50
Tomislav Miletic/PIXSELL

Blizu 150.000 mladih napustilo je od kraja rata do 2013. Bosnu i Hercegovinu, pokazalo je istraživanje Instituta za razvoj mladih KULT. "Odlazak mladih iz BiH, prilike i izazovi" naziv je konferencije, koju ovaj Institut organizuje u Sarajevu. Službenici za mlade iz različitih lokalnih zajednica okupili su se da pokušaju ponuditi rješenja. Kako kreirati ambijent u kojem mladi žele ostati?

Mladi čine 20,5 % stanovništva Bosne i Hercegovine. Otprilike su petina biračkog tijela. Istraživanje Instituta za razvoj mladih Kult 2013. pokazalo je kako je njih 67% u Bosni i Hercegovini je bez zaposlenja. U zemljama EU – procent tri puta manji.

Mladi. Njihova potraga za srećom van granica BiH, i šest godina kasnije, predstavlja problem. Rijetki razmišljaju kao Nedim Alibegović, student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

“Za sada planiram da ostanem u BiH, dajući sve od sebe da promijenim stanje madih ljudi i okruženje, kolilko god to mogu. Ja ne kažem da u jednom momentu neću racionalno donijeti odluku da napustim, ukoliko vidim da okruženje, ljudi, institucije, lokalna zajednica, pa i vršnjaci oko mene, ne daju mi dovoljnu potporu da ostvarim neki svoj puni potencijal. Ukoliko to ne bude slučaj, mislim da je racionalna odluka za mene da odem iz Bosne i Hercegovine”, kaže Alibegović.

Takvu odluku od kraja rata do 2013. donijelo je blizu 150.000 mladih, pokazalo je istraživanje KUulta. Njihove ispovijesti zvuče slično. Politička situacija, nestabilnost, nepoštivanje ljudskih prava – okidači su za odlazak. Isto izgledaju i strategije države da ih zadrži – nema ih.

“BiH kao država nikada nije imala, niti danas ima, strateški dokument koji se bavi pitanjem mladih. Ne vodi statistiku odlaska. Veliki broj stanovnika se ne odjave sa CIPS-a i žive “tamo” i “ovamo”. Nema zvanične statistike kada su u pitanju mladi na nivou BiH već 10 godina. Dakle, ne znamo ništa o mladima”, tvrdi Katarina Vučković, Institut za razvoj mladih Kult.

No, egzodus stanovništva na svojoj koži najbolje osjete male zajednice:

“Iz Općine Drvar postoji veliki odlazak stanovništva, ali taj odlazak je uglavnom u veće centre u BiH. Maloprije smo ovdje govorili o zakonu o mladima na državnom nivou, koji nam je neophodan, kako bismo primorali sve kantone da izdvajaju jednaka sredstva za mlade. Dakle, Kanton 10 je u takvom stanju, da iz svake opštine iz Kantona, ne samo Drvara, mladi odlaze – iz Livna, Tomislavgrada. Ne odlaze samo mladi, odlaze cijele porodice”, ističe Željko Papak, općina Drvar, sektor za lokalni razvoj i investicije.

Brod, Brčko Distrikt, Derventa i druga mjesta – prazni se Posavina – Odžak, Orašje, Srebrenik. Prazni se i Hercegovina – Široki Brijeg, Grude, Ljubuški…

U kojoj mjeri – država je bez podataka. No, Unija za održivi povratak i integracije procjenjuje – od 2013. do kraja novembra prošle godine, ostali smo bez 172.000 stanovnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad