Mostarska policija pripremila zamku za razbojnike

N1/Ilustracija

U samom centru grada jučer dramatične scene. Iza 15 sati, trojica pljačkaša upadaju u poslovnicu Privredne banke. U tom trenutku unutra se nalazilo šest osoba, uposlenici, građani i zaštitar. Brzom reakcijom policije pljačkaši su opkoljeni, a nakon kratkog vremena i uhapšeni.

Kako saznajemo, radi se o Renatu Andačiću i Damiru Hrnjezu iz Mostara, te Krešimiru Severu iz Zagreba. Policija je imala operativna saznanja da će doći do pljačke banke .

“Imali smo informaciju, samo smo je morali suziti na jedan određeni broj objekata koji bi mogli biti meta napada. Suradnja s građanima je presudila da se ovako brzo intervenira”, otkriva Dragan Jelonjić, načelnik PU Mostar.

Ubistva, oružane pljačke, teške krađe, sve su češća na ulicama Mostara. Benzinske pumpe, banke, tržni centri, kladionice, prodavnice na meti su pljačkaša.

“Jednim oreganiziranim radom uspjeli smo riješiti dosta tih djela, i nadam se da će policija u narednom vremenu uspjeti razrješiti i sva stala djela”, kaže Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova HNK.

Međutim manjak ljudstva i nepokrivenost terena, kao i nepostojanje komesara otežava posao.

“Od 1. oktobra prošle godine pozicija komesara je upražnjena i radimo na način da kolege načelnici uprava i sektora su preuzeli odgovornost i na jedan odgovoran način popunjavaju taj nedostatak, mislim da nam dosad dobro ide”, zaključuje Bevanda.

A da li im zaista dobro ide? Za mišljenje smo pitali građane.

 – Sigurnost u Mostaru nije na onom nivou na kojem bi trebala biti. Mi smo ugroženi, svjedoci smo šta se svaki dan radi pljačke, kladionice, slabo se otkrivaju ti počinioci.

 – S našom dobrom policijom nemamo se šta bojati, ja se osjećam sigurno,.

 – Ovo što se dešava nama, dešava se svugdje. Nismo mi nikakakav izuzetak. Takva je općenito situacija da se svugdje to dešava.

MUP-u HNK trenutno nedostaje oko 220 policijskih službenika, što čini 25 posto od ukupnog broja policijskih službenika u ovom kantonu. Nema upošljavanja, sankcionisanja, niti činovanja.

“Trenutno smo u pravnoj situaciji da je nemoguće izvršiti unapređenje policijskih službenika iz razloga jer ne postoji policijski komesar, ne postoji skupštinska komisija za izbor i nadzor policijskog komesara, nemamo policijskog odbora tako da je trenutno taj dio blokiran”, ističe Fadil Čustović, član UO Sindikata policije HNK.

Imenovanje komesara policije upravo je jedno od glavnih spornih pitanja između HDZ-a i SDA koja je u više navrata upozoravala na neravnopravnu raspodjelu rukovodećih pozicija. Na potezu je sada novi saziv Skupštine, a kasnije i nova kantonalna Vlada . Potrebno je prvo imenovati Nezavisni odbor za imenovanje, koji bi kasnije imenovao novog komesara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad