Avdić: Čović diktira politiku Hrvatske prema Bosni i Hercegovini

Vijesti 06. mar 201920:50 > 20:52
N1

Osnivač i dugogodišnji glavni urednik Slobodne Bosne Senad Avdić kazao je u Pressingu na N1 da "Čović diktira politiku Hrvatske prema Bosni i Hercegovini"

Smislili ste sintagmu “Bošnjaci nakon demokratije dobili zetokratiju”?

Imate sličnih slučajeva i u svijetu. Imate Trumpovog zeta koji je moćan, a imate i Erdoganovog zeta zbog kojeg je navodno Davutoglu napustio fukciju. Nedavno sam čitao list Mladih muslimana iz ‘40. godina i kada pogledate prezimena iz redakcije toga lista ista su prezimena danas na vlasti. Imate Izetbegović, Behmen, Mašović… prošlo je 70 godina. Sličnih slučajeva ima i kod Srba i Hrvata. Kćerke Čovića su u državnim institucijama.

Da li su političke partije u BiH, kako kažu neki, organizovane firme koje djeluju po jaranskom ili rođačkom principu?

Jedan pseudofeudalni model. Možete vidjeti da su ljudi unutar tih partija uvezani u “halke”. Pogledajte i glavne kafane ili restorane po Sarajevu drže ti zetovi.

Šta preporučujete Bh. bloku?

Navijao sam i za Komšića i za Našu stranku za koju mislim da ima jedina autohtonu politiku, koja tačno zna šta hoće i šta neće. Logično je da je Naša stranka ušla u kantonalnu vladu. Sad je problem šta su nacionalne stranke za nekoga. Da li je stranka Dine Konakovića manje nacionalna od one u kojoj je Fadil Novalić? Ja se ne bih smio zakleti da jest. Konaković je nedavno rekao da će podržati izglasavanje ugovora Predsjedništva BiH sa Islamskom zajednicom u državnom Parlamentu. Dakle, on se dodvorava Islamskoj zajednici iako nema nijednog poslanika u Parlamentu. Bh. blok da je želio i da je postojala unutrašnja želja da se ide zajedno sa SDA oni bi to uradili.

Hoće li SBB biti taj četvrti partner?

Očigledno kao u pjesmi Johnnyja Štulića “Meni se od tebe dušo ne rastaje”, Radončiću se ne rastaje od Izetbegovića i Vlade FBiH. On moli i kumi svim silama da Bh. blok zadrži tu svoju principijelnu poziciju i ne uđe u vladu da bi se oslobodio prostor za njega. Imate i Nermina Nikšića koji priča da je SDP platio cijenu jer je bio sa SDA u koaliciji od 2010. do 2014. godine, a u toj koaliciji su oni bili generatori kriminala, nepotizma. On je doveo svoga brata u Autoputeve. Ostale su brojne afere. Mene je, dakle, prestalo zanimati koja je formalno nacionalna, a koja nije stranka.

Čović najmoćniji čovjek u Hrvatskoj?

U vrijeme Tuđmana Hrvatska je diktirala kadrove u HDZ-u BiH. Danas imate obrnutu poziciju. Čović diktira politiku Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Imamo, kad je u pitanju Srbija, transfer Vučićeve politke na Dodika. Ja sam protiv politike SDA da se na tu vrstu nacionalne homogenizaciju jedino može odgovoriti homogenizacijom Bošnjaka. To vodi podjeli BiH. Na to se može odgovoriti demokratijom. Nisam siguran da je ono što je dobro sa SDA, za Bakira Izetbegovića, da je to automatski dobro za Bosnu i Hercegovinu. Bakir Izetbegović kada govori o Našoj stranci kaže “ona je formirana u Rudom”. Pa gdje je to Rudo, da li se nalazi u Mijanmaru? On ne voli Rudo zato što je u Republici Srpskoj i zato što ima tu komunističku konotaciju. Priča o tome da je SDA unitaristička stranka je glupost. To je interesna stranka koja se služi kleronacionalizmom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad