"Kažem Kusturici da je snajper pogodio djevojku, a on meni: Čiji je?"

Vijesti 06. mar 201920:56 > 20:59
N1

Senad Avdić, osnivač i dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Slobodne Bosne, prisjetio se maja 1992. godine i razgovora sa režiserom Emirom Kusturcom nakon što je snajperista u opkoljenom Sarajevu pogodio i ubio djevojku.

Da li iza Dodika i Čovića stoji Rusija? Bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling kazao je nedavno da bi razmjena teritorija Kosova i Srbije bila fatalna greška i da bi takav scenario Dodik jedva dočekao?

Očigledno po nas da je to jako nepovoljan scenario. SAD kao garant Dejtonskog sporazuma su se umorile, vjerovatno im se gadi više ta priča. Smatraju da više nemaju nikakvu odgovornost. S druge strane imate potpuno agresivan, planski dalekosežan prodor Rusije na ovaj prostor. Vidio sam jučer da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, primila ruskog ambsadora Viktora Ivancova. Ko je Ivancov da ga prima glavna tužiteljica? Rusija je bila protiv Suda i Tužilaštva BiH. Međunarodna zajednica – SAD, Britanija, Njemačka, skandinavske zemlje su uložile milione maraka u uspostavu pravnog poretka. Ivancov drži predavanja po sveučilištima, ponaša se ovdje kao gazda. EU se koleba, SAD su digle ruke, a Rusija se na svaki način penetrirala.

Hoće li Vučić iskoristiti Republiku Srpsku da relaksira situaciju sa Kosovom?

Vrlo pametno je nedavno Škeljzen Malići zaključio da Srbija danas razbija BiH preko Kosova na način kako je to radio Milošević sa Jugoslavijom. Kosovo je bio izmišljen problem u Jugoslaviji. Milošević je uklonio Albance kao politički faktor, doveo je do bombardovanja i izgubio sve. Šta je nama Kosovo u ovom trenutku? Kosovo nam uvodi sankcije, a mi nemamo ništa sa tom Republikom. Gazimestan sa sada prebacuje u Višegrad. Po istom modelu kako je Kosovo poslužilo za razbijanje Jugoslavije služe se Dodik i Vučić za razbijanje BiH.

Dodik se po jednoj briselskoj analizi navodi kao “novo političko čudo u BiH”, nešto slično Zaevu u Sjevernoj Makedoniji. Da li to Evropa ima neki plan? Nakon što je bio američki igrač, pa ruski, može li Dodik sada postati evropski igrač?

Dodik je vješt trgovac. On je to uradio dva put, zašto to ne bi uradio treći put? Kada sam primao novinarsku nagradu 2005. u Banjaluci tad je bila cijela međunarodna zajednica i bilo je neugodno gledati kako Dodik oblijeće tadašnjeg zamjenika visokog predstavnika Gregorijana i američkog ambasadora, mislim da je bio English. Neugodno je bilo gledati koliko se ponižavao da ga oni podrže. On će uraditi ono što Vučić procijeni da je najbolje za Srbiju.

Šta je vaš odgovor na Kusturicine riječi da vas “može samo voljeti rođena majka”?

Kusturica je debelo zasrljao. On je inadžija i dio je opasne, rusko-srpske agenture koja preko Dodika, kao njegov savjetnik, radi sve da destabilizira BiH. Smatram ga neprijateljem moje zemlje i kao svakom neprijatelju ja mu ne vjerujem ništa.

Hoćete li se vidjeti sa Kusturicom ako dođe na premijeru predstave “Sjećaš li se Dolly Bell”?

Nema potrebe. Zadnji sam se put čuo sa njim u maju 1992. On je zivkao po gradu svakoga. U tom trenutku sam bio ispred kafane i snajper je ubio djevojku. Kažem: “Kusta u ovom trenutku je snajper ubio djevojku”, a on kaže: “Čiji snajper?”. Ja mu odgovorim: “Kako, bolan, čiji?”, a on meni: “Zar misliš da Alija nema snajper?”. “Vozdra i prijatno”, on je takav čovjek. On je u profesionalnom i moralnom smislu propao čovjek.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad