Ima li još skrivenog naoružanja na autoputu u Zenici?

Vijesti 18. mar 201518:24 > 18:30
N1

Više od 20 godina u naselju nadomak Zenice bila je skrivena municija koja je mogla da ugrozi nečiji život. Demineri su je uklonili tek danas, jer je municija smetala izgradnji autoputa. Sumnja se da na trasi autoputa ima još skrivenog naoružanja.

Tristo metara vazdušne linije od naplatnih kućica u Zenici i nekoliko desetina metara od kuća u Perinom Hanu, skrivena eksplozivna sredstva. Uklonila ih je civilna zaštita, prije nego što ugrozi živote mještana.

Eksplozivna sredstva pronađena su na samo metar od gradilišta buduće dionice autoputa, Zenica jug – Zenica sjever, u temelju porušene kuće. Stručnjaci kažu da je kojim slučajemo bager, koji izvodi radovi na ovoj dionici, udario u tu municiju, moglo biti i žrtava.

U dubini od jednog metra, u plastičnoj kanti, neđeno je 35 komada municije, tri kilograma plastičnog eksploziva, i jedna bomba. Pretpostavlja se da je sve to zakopao amater 1992. godine.

“Normalno da smo iznenađeni, nismo znali da to ima ovuda. Ko će to sve donijeti tu. Nismo imali dodira s tim, niti nam je to trebalo. A, sada ko je to donio tu…“, rekao je mještanin Vinko Čobanović.

Većina stanovnika ovog kraja nerado je govorila za televiziju, ali su zabrinuto obilazili lokaciju gdje je municija pronađena. Sumnja se da na ovom prostoru ima još sličnih skrovišta eksploziva.

“U kontaktu sa mještanima smo došli do još nekih spoznaja, tako da ćemo se u narednom periodu zadržati ovdje, na ovom lokalitetu, kao bismo istražili ovo područje”, izjavio je Sead Džanović iz Civilne zaštite ZDK.

Mještani Perinog Hana kod Zenice godinama su živjeli tik uz zakopano naoružanje, a da za to niko nije mario, dok nisu stigli bageri da grade autoput. Sve se to događa u vrijeme dok nadležni uvjeravaju da za njih nema malih i velikih skrovišta eksplozivnih naprava, jer, kako sami kažu, i jedan metak može ubiti čovjeka. A zapravo su reagovali tek kada je jedna građevinska firma prijavila lokaciju, zbog sigurnosti svojih radnika, ali i investicije.

Pogledajte prilog Borisa Breze.