Dr. Rifat Rijad Zaid: I mi se osjećamo isto kao pacijenti, ponižavajuće

Vijesti 07. mar 201909:40 > 10:08
N1

O štrajku i stanju u zdravstvu za Novi dan govorio je dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, a za N1 je poručio kako ljekari ne mogu sjediti skrštenih ruku.

Jedan od osnovnih razloga za štrajk upozorenja je i reprezentativnost sindikata koja je dovedena u pitanje.

Dovodi se u pitanje nešto što je potpuno neupitno. Mi bez reprezentativnosti gubimo svrhu našeg postojanja. Reprezentativnost bilo kojeg sindikata omogućava da se potpisuju kolektivni ugovori – to znači da sindikat doktora može za svoje doktore potpisati kolektivne ugovore na osnovu kojih oni imaju riješen radno-pravni status. Bez kolektivnog ugiovora, doktori su ni na nebu ni na zemlji. Takvo stanje je neizdrživo i neodrživo. Mi smo u svojevrsnom vakuumu već desetak dana kada je Sud u Sarajevu poništio reprezentativnost doktora i vratio je na ponovno odlučivanje aktuelnom federalnom ministru rada i socijalne politike i u Sarajevu aktuelnom ministru rada i socijalne politike“, poručio je u Novom danu.

Moramo što prije riješiti ovaj program jer ne možemo sjediti skrštenih ruku“, dodao je dr. Zaid.

Ljekari u Unsko-sanskom kantonu u štrajku su već 18 dana. Razlog njihovog nezadovoljstva je i nepoštivanje kolektivnog ugovora.

Specifična situacija u svim kantonima je da imamo nepoštivanje kolektivnih ugovora. Jedino u USK imamo djelimično poštivanje kolektivnih ugovora. No, u Bihaću, gdje su najveće zdravstvene usloge, ne poštuje se kolektivni ugovor. Tamo doktori gube strpljenje, u sluđenoj su situaciji. Mi smo spremni ići do kraja. Ne možemo ostaviti kolege u Krajini na cjedilu. Ovo se mora završiti zbog građana“, komentarisao je dr. Zaid.

Istakao je u kako je određen i rok a to je ovaj mjesec.

Mislim da će procedura nastavka borbe krenuti ranije“, naveo je.

Pitali smo ga da li je generalni štrajk u svim kantonima jedini način da se dođe do onoga što žele je odgovorio: “Ja ne mogu da vjerujem da je to jedini način da ljudi za koje smatram da su razumni to urade. Sjedne se, naloži se timu tog ministarstva da se riješi ono što tražimo. Ako do toga ne dođe, idemo u generalni štrajk. Pacijenti koji zahtijevaju doktorsku uslugu u punom kapacitetu, i hitni slučajevi to neće ni osjetiti. Naručeni pacijenti bi to osjetili. Ja ne mogu da vjerujem da bi nas nadležni ministri natjerali na taj potez. To je samo administrativni problem“.

Pacijenti se žale na loše uslove u zdravstvu – nema reagenasa, duge liste čekanja,  a o tome kako se ljekari osjećaju u tim situacijama je rekao: “I mi se osjećamo isto kao oni, ponižavajuće. I ja sam išao u privatnu polikliniku da uradim nalaze jer nije bilo reagenasa. Kriv je sistem, nisu zdravstvene ustanove. Sakupljamo novce za djecu i odrasle da se liječe vani. Ssistem se ne trudi da to riješi. Mi doslovno živimo u apatiji. Sindikat je lani uradio nekoliko okruglih stolova, dali smo nekoliko prijedloga u vezi problema u zdravstvu“.

Na pitanje ima li spasa za bh. zdravstvo je kazao da ima.

Ovi koji odlučuju bi trebalo napokon da sjednu i naprave program koji bi imao rokove. Ovo je tragično za ovu zemlju, to je nenadoknadiv gubitak. Vi sad imate djecu koju prebacuju u zapadne zemlje zato što su doktori otišli vani da rade. Dvanaest godina visokog školovanja je potrebno da imate specijalistu početnika. Mislim da je taj gubitak donekle bilo zaustavljen u 2017. godini zato što smo potpisali kolektivne ugovore, i bio je blagi pad odlazaka. No, bojim se da će nam se ponovo vratiti egzodus“, istakao je dr. Zaid.

Potcrtao je da ako bi došlo do toga, neće imati ko da nas liječi. Naveo je kako je bezvrijedno ako imate svu opremu, a da nemate doktora koji može dati preporuku od koje ovisi život, kako je rekao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad