Nema prepreka za najveću investiciju u BiH nakon rata

N1

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je danas garanciju za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za izgradnju Bloka 7. Niko nije bio protiv ove odluke, a nadležni zadovoljno trljaju ruke jer nema prepreka za najveću investiciju u BiH nakon rata. Ovu odluku drugačije gledaju u Evropskoj energetskoj zajednici, koji smatraju da je BiH prekršila propise EU o subvencijama. No u Vijeću za državnu pomoć kažu kako nema prepreka za uzimanje kredita.

Blok 7 trebao je početi da se gradi još u septembru prošle godine, ali kako nije Parlament FBiH dao zeleno svjetlo Elektroprivredi da se kreditno zaduži kod kineske banke, taj proces tek treba da počne.Termoelektrana snage 450 MW trebala bi biti izgrađena do 2022, kada kreće probni rad. Inače, da bi Blok 7 postao operativan bio je potreban kredit. Visina kredita je veća od 600 miliona eura, s tim da u Vladi FBiH kažu da bi kompletna investicija mogla koštati i do dvije milijarde KM. U Elektroprivredni zadovoljni što ovaj projekat konačno počinje da živi.

“Dobijamo jedan savremeni tehničko-tehnološki blok koji će biti cjenovno konkurentan i proizvoditi električnu energiju na potpuno prihvatljiv ekonomski način i naravno radi se o projektu u kojem su sve ekonomske studije izvodljivosti pokazale da je on i isplativ i rentabilan”, ističe Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije EP BiH.

Ovo je posebno važno jer se postojeći Blokovi gase do 2027. zbog svoje dotrajalosti. Jedan od njih izgrađen je još prije 53 godine

“Radi se o zamjenskom Bloku, Bloku 450 MW, koji mijenja postojeće Blokove 3,4,5, koji treba da odu u istoriju”, kaže Nermin Džindić, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH.

Za Vladu FBiH posebno je važno što se ovaj projekat realizuje u Tuzlanskom kantonu u kom se, kako kaže federalni premijer Fadil Novalić, osjeti “latentna napetost.”

“Uvodimo na određeni način i pravdu u ravnomjernu raspoređenost investicija u Federaciji BiH, pa samim tim i BiH”, poručuje Fadil Novalić.

Ipak, ova odluka danas neće oduševiti Evropsku energetsku zajednicu. U ovom tijelu smatraju da garancija Federacije BiH za dizanje kredita krši evropska pravila o subvencijama.

“To treba ispraviti po našem mišljenju, ali inače mi nismo protiv tog projekta, ja mislim da je dobar i da bi moralo doći do njega. Svi ostali zagađivači su obavezni usvojiti, odnono dograditi filtere koji će dosta koštati, ali i životi koje zemlja gubi zbog zagađivanja dosta koštati”, navodi Janez Kopač, Evropska energetska zajednica.

“Država koja nema energiju ne može se vaditi na tu činjenicu da je njoj neka Energetska zajednica zabranila ili nije preporučila. I Evropa ima i atomske i termocentrale i odredila je neki rok kad će ih ugasiti, do 2036. Pa i mi možemo odrediti taj rok, možda 4-5 godina kasnije, pošto i sve drugo radimo kasnije od EU”, podsjeća Novalić.

Da ne treba ignorisati stav Energetske zajednice, mišljenja su u Našoj stranci, koja je danas bila suzdržana prilikom donošenja odluke. Nemaju ništa protiv gradnje Bloka 7, ali…

“Govorimo o izgradnji novih termoblokova, dakle ne samo o sanaciji Termoelektrane Tuzla, nego o gradnji novih termoelektrana koje ćemo, kako smo upravo čuli, morati gasiti ‘24, odnosno ‘26. godine (Nasiha Pozder, poslanica Naše stranke u PD PSBiH)”.

Nadležni uvjeravaju da je ovaj projekat 100% isplativ, te da postoji dovoljno likvidnih novčanih sredstava za pokrivanje kreditnog zaduženja od banke iz Kine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad