Pozder za N1: Oglušili smo se o izvještaj Energetske zajednice

Vijesti 08. mar 201909:48 > 12:02
N1

Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, za N1 je komentarisala garanciju Federacije BiH za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za izgradnju Bloka 7.

Pojasnila je zašto je šest zastupnika Naše stranke bilo suzdržano prilikom glasanja, dok su svi ostali glasali za zaduženje.

“Nismo protiv izgradnje Bloka 7. Mi smatramo da je to sanacioni projekat kojim se popravlja stanje u jednom od najvećih zagađivača u Evropi i BiH, Termoelektrani Tuzla. Želim da ukažem da gašenjem termo blokova 3, 4 i 5, koje će zamijeniti ovaj termo blok 7, očekujemo da će se značajno popraviti stanje u okolišnom i zdravstvenom aspektu. Sa druge strane, bili smo suzdržani jer smo tražili još malo vremena da se usaglase neusaglašenosti na koje ukazuje Energetska zajednica”, kazala je Pozder.

Podsjetila je da je na prošloj sjednici Zastupničkog doma Naša stranke tražila da se odgodi izjašavanje dok ne dođe izvještaj Energetske zajednice, što je bilo prihvaćeno.

“Međutim, kad je izvještaj došao, mi smo se oglušili o isti. Energetska zajednica je ponovo tražila da se usaglase neusglašenosti, da se preispita garancija koja prema njihovim navodima može iznositi 80 posto kredita, ne 100 posto. I tu se sad počinje govoriti o državnoj pomoći”, kazala je gostujući u Novom danu.

Potvrdila je da je odluka o davanju garancije konačna, jer ju je prethodno potvrdio Dom naroda, ali da ostaje da se vidi kakve će posljedice biti kad Energetska zajednica da svoje mišljenje.

“Da li ćemo imati sankcije, koje ne bi bile prve? Juče smo mogli da čujemo da se ne radi o zvaničnom stavu Energetske zajednice, nego njenog Sekretarijata. Ponašamo se kao da smo za švedskim stolom sa kojega uzimamo šta nam odgovara, šta nam ne odgovara odbacujemo, tako i sa članstvom u Energetskoj zajednici”, istakla je.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio je jučer garanciju za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za izgradnju Bloka 7. Niko nije bio protiv ove odluke, a nadležni zadovoljno trljaju ruke jer nema prepreka za najveću investiciju u BiH nakon rata. Ovu odluku drugačije gledaju u Evropskoj energetskoj zajednici, koji smatraju da je BiH prekršila propise EU o subvencijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad