RAK oduzeo devet dozvola za emitovanje

Vijesti 08. mar 201911:33 > 11:42
N1

Regulatorna agencija za komunikacije izrekla je tokom prošle godine 51 kaznu zbog kršenja pravila emitovanja od kojih 17 novčanih od ukupno 181.500 KM i devet oduzimanja dozvola, što uključuje i oduzimanje određenih frekventnih resursa.

Izrečene su i tri suspenzije dozvola, te 19 pisanih i tri usmena upozorenja.

U izvještaju o procesuiranim slučajevima kršenja pravila u 2018. godini navodi se da su mjere izrečene zbog kršenja pravila i kodeksa RAK-a, Zakona o komunikacijama i Izbornog zakona BiH, te Pravilnika o medijskom predstavljanju aktivnosti političkih subjekata od raspisivanja do održavanja izbora.

Evidentirano je 16 kršenja Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, osam kršenja Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, 20 kršenja pravila i propisa koji se odnose na uslove dozvole za emitovanje i Zakona o komunikacijama, sedam kršenja odredaba Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju aktivnosti političkih subjekata od raspisivanja do održavanja izbora.

Iz RAK-a je saopšteno da će Agencija nastaviti da prati poštivanje pravila i propisa, te preduzimati mjere u skladu sa relevantnim propisima radi zaštite interesa krajnjih korisnika u oblasti audio-vizuelnih medijskih usluga i usluga radija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad