Berton za N1: Nisam vidio spremnost da se prevaziđu stranački sukobi

Vijesti 08. mar 201917:30 > 17:36
N1

Šef misije OSCE-a u BiH Bruce Berton gostovao je na N1 gdje je govorio o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i izvještaju Kancelarije za demokratiju i ljudska prava koji je proslijeđen institucijama BiH.

“Radi se o izvještaju Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, u njemu su navedeni zabrinjavajući znaci. Postoje preporuke sadržane u izvještaju, vezane za izbore 2010., 2014., finansiranje kampanje, finansiranje stranaka”, kazao je Berton dodavši da se određene reforme moraju dogoditi uz objašnjenje:

“Moramo imati na umu da nemamo vremena za gubljenje”.

Ministar Crnadak kazao da je izvještaj alarmantan? Jesu li bila ugrožena prava birača i građana?

“Mislim da je ono što je zaključeno u izvještaju jeste da su izbori bili konkurentni i da su se kandidati nadmetali za mjesto u vlasti. Mislim da se radi o negativnim primjerima i pojavama koje moramo eliminisati do narednih izbora. Ono što nam je potrebno jesu transparentni i pošteni izbori”, kazao je Berton.

Istakao je da je potrebna politička volja i sprmnost da se postigne sporazum.

“Ono što je potrebno jeste politička volja i spremnost da se postigne sporazum. Očito da je odluka u predmetu “Ljubić” na visokom političkom nivou i potreban je određeni kompromis da bi se pronašlo rješenje”, istakao je.

Elektronsko glasanje, ko je bio protiv?

“Mislim da ono što se desilo prije prošlih izbora, nije bilo mogućnosti da se postigne sporazum o krupnim političkim pitanjima. Govorimo o tome sve dok se krupni problemi ne riješe, neće biti manjih tehničkih unaprijeđenje radi olakšanja izbornog procesa”, poručuje Berton i pojašnjava utiske sa sastanka sa političkim liderima:

“Mi smo otvorili brojna pitanja i svi su govorili naizmjenično i ponavljali stajalište svojih stranaka. Nisam vidio nikakve znake spremnosti da se prevaziđu neki stranački sukobi. To je dio koji je za mene bio razočaravajući”.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad