Marko Attila Hoare: Jako bitno učešće muslimana u uspjehu partizanskog pokreta

Vijesti 09. mar 201912:55 > 12:58
N1

U izdanju Izdavačke kuće "Vrijeme" iz Zenice uskoro bi iz štampe trebalo da izade bh. izdanje knjige "Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu" poznatog britanskog historičara i vanrednog profesora na SSST Univerzitetu u Sarajevu Marka Attile Hoare.

“Moja majka je iz Splita i zbog toga smo uvijek imali interese za ovim prostorima. Kad je bio rat, ja sam bio student historije. Interesovalo me zašto se događa to. Vidio sam da je genocid usmjeren, ne samo protiv nesrpskog stanovništva BiH, već i protiv države BiH. Htio sam da razumijem kako je ta država stvorena, kako su partizani uspjeli da stvore takvu državu, da se ujedine tri naroda, Srbi, Hrvati i Bošnjaci u jednom pokretu u jednoj državi”, kazao je Hoare za N1.

Kako je naveo, učešće muslimana u uspjehu partizanskog pokreta je jako bitan.

“Muslimani su na početku rata činili nešto više od 50 posto gradskog stanovništva BiH. Da bi se oslobodila BiH morali su se osloboditi gradovi. Da nije bilo učešća gradskog stanovništva, pogotovo muslimana, partizani bi ostali kao šumska vojska. Onda bi oslobođenje BiH ličio na rat istrebljenja, nešto slično kako su ‘90-tih godina vodili srpski ekstremisti”, kazao je on.

Više u video prilogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad