BiH nikada nije definisala šta su fašistička obilježja i organizacije

Vijesti 10. mar 201916:51 > 16:55
N1

Pripadnici ravnogorskog četničkog pokreta danas su se ponovo postrojili u Višegradu. Njih oko 200. Nisu izostale crne uniforme, kokarde i četničke pjesme.

Za brojne Bošnjake povratnike novo razočarenje. Predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“ Bakira Hasečić i ove godine pita nadležne, kako je moguće da uniformirane osobe prelaze međudržavne granice i dolaze u grad koji još nije izliječio rane iz novije historije. Prozivna nadležne, naročito ministra sigurnosti, Dragana Mektića, za ove propuste.

On za medije osuđuje ovakvu pojavu i prebacuje lopticu odgovornosti na ministarstvo pravde koje dozvoljava registraciju ovih udruženja. Inače, BiH nikada nije definisala šta su fašistička obilježja i organizacije.

U Parlamentu je bilo pokušaja da se usvoji zakon koji bi ih zabranio, no tome su se oštro protivile stranke iz Republike Srpske i zbog pominjanja upravo četnika kao fašističke organizacije tvrdeći da se radi o pokretu koji je bio oslobodilački i na čelu borbe protiv fašizma.

“Biće opet pakao, i krvava Drina – evo idu četnici sa srpskih planina”, odjekivalo je ulicama Višegrada. I niko se među desetinama prisutnih pripadnika Ravnogorskog pokreta, protiv ovih riječi nije pobunio. Izostale nisu ni crne uniforme. Kokarde. Slike s likom Draže Mihailovića. Polaganje cvijeća. Služenje parastosa. Uz poruke da, Čiča Draža nije bio zločinac, nego antifašista, borac za slobodu i demokratiju.

“Mi se okupljamo na današnji dan da damo pomen i parastos komandantu JNA, čovjeku koji je sav svoj život posvetio slobodi srpskog naroda, ali ne samo srpskog naroda, već razvoju demokratije, odbrani otadžbine od fašističkih agresora, a poslije u odbrani srpskog naroda od strašnih ustaških pokolja”, poručio je Dušan Sladojević, predsjednik Ravnogorskog pokreta Otadžbine Srpske.

“Da riješimo unutrašnje srpsko pitanje postojanja jednog ili dva antifašistička pokreta, mi ne opovrgavamo partizanski pokret ali niz dokumenata koji su otkriveni ovih godina iz arhiva SAD, Engleske, Njemačke, Italije, govore da se mnogo lagalo i da je sasvim druga istina o Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini koja je tad bila legalna vojska”, naveo je Miro Jeremić, pripadnik Ravnogorskog pokreta.

Prema istraživanju jugoslovenskih demografa četnici su u Drugom svjetskom ratu poblili minimalno 33.000 Muslimana i 32.000 Hrvata što spada u najstrašnije epizode jugoslavenske ratne povijesti. Zločin se ponovio 50-ak godina kasnije. Predsjednica Udruženja Žena – žrtva rata, Bakira Hasečić, pita nadležne, da li će ikada stati u kraj ponižavanju žrtava.

“Kada vidimo duž rijeke Drine u Istočnoj Bosni pa sve do Zvornika da su nam granice kontejneri na panjevima, pitam se na koji način mogu proći sa onakvim uniformama koje podsjećaju sve normalne građane, a kamo li žrtve da su te slične uniforme iz 1992-1995”, kazala je Hasečić.

Šta više, četnički Ravnogorski pokret, uredno je registrovan, kao nevladina organizacija, u Ministarstvu pravde. U BiH nije Zakonom definisano koje su to fašističke organizacije i fašistička obilježja. U Parlamentu BiH postojalo je nekoliko inicijativa da se Zakon donese, no nikada nije dobio podršku stranaka iz RS-a. Brojne su reakcije na današnje postrojavanje. Poruke osude stižu iz Naše stranke, SDP-a, Naroda i pravde. To su jasne poruke mržnje sa ciljem izazivanja straha kod Bošnjaka, posebno povratnika – navode i pozivaju nadležne na reakciju.

“Ukoliko Tužilaštvo BiH, ali i entitetske vlasti RS-a i lokalne vlasti u Višegradu, ne poduzmu ništa u kažnjavanju organizatora četničkog divljanja i zabrani svih budućih sličnih skupova, smatraćemo ih saučesnicima u prijetnjama koje se upućuju Bošnjacima i shodno tome ćemo se odnositi prema njima”, navode iz SDA.

“Demokratska fronta poziva ministra unutrašnjih poslova RS, Dragana Lukača i ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića da uhapse pripadnike četničkog pokreta koji su danas u Vìšegradu eksplicitno pozivali na činjenje novih zločina, ili da im se, ako ih i pored očitih četničko koljačkih namjera ne žele privesti, jednostavno pridruže”, poručili su iz DF-a.

Evropska komesarka za ljudska prava, Dunja Mijatović, na Twitteru je četničko okupljanje nazvala strahotom i sramotom. Nedopustivo je, napisala je Mijatović, veličanje fašizma i ideologije koja je dovela do strašnih zločina. Pozvala je bh. vlasti da reaguju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad