Upoznajte Abdullaha Tabakovića, najmlađeg hercegovačkog hafiza

Vijesti 10. mar 201918:23 > 18:28
N1

Abdullah Tabaković iz Mostara s deset godina počeo je učiti hifz, odnosno cijeli Kur'an napamet. Za samo tri godine dobio je titulu najmlađeg hafiza na području Hercegovine. Put hifza, kaže Abdullah izuzetno je zahtjevan i traži mnogo sati i dana provedenih nad knjigom, međutim uz jaku želju i ljubav za tri godine uspio je naučiti više od 600 stranica.

Trinaest godina imao je Abdullah Tabaković kada je pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH proučio posljednje dijelove Kur'ana i time stekao časnu titulu hafiza. Do postizanja ove titule trebalo mu je nepune tri godine. Želju za učenjem Kur’ana stekao je u ranom djetinjstvu, međutim sve je, kaže, krenulo spontano.

“Kad sam imao devet godina roditelji su me poslali kod kura hafiza Armina ef. Abaze, tada sam počeo učiti 30-ti džuz , suru En-Nebe. Kad sam je pročuio pred hafizom, on je rekao da je dobro i da mogu nastaviti učiti. Učio sam po pet redova, kasnije sam pojačavao po pola stranice, a potom sam učio po stranicu”, ispričao nam je.

Na časove je išao dva puta sedmično. Odricanja je bilo kao i kod svakoga ko želi biti uspješan u nečemu, priča Abdullah. Školske raspuste posvećivao je ponavljanju Kur'ana. Sve obaveze prilagođavao je prema ovoj svetoj knjizi, ističući da je poteškoća u procesu učenja bilo, s obzirom na to da se pojedini dijelovi teže uče i zahtijevaju više vremena.

“Kad sam učio jednu suru hafiz me vratio, pa sam je kasnije pripremio i dobro naučio, a ta mi je stranica bila dobro teška. Sura Furkan mi je bila najlakša za učiti i dan danas kad je ponavljam lahko je ponovim”, kazao je.

Abdullah Kur'an uči s lakoćom i bez grešaka. Uspijevao je uskladiti školske obaveze, karate, učenje turskog jezika s učenjem više od 600 stranica Kur'ana napamet. Za učenje Kur'ana, potrebna je ljubav, želja, ali i velik trud i odricanje, poručuje mladi hafiz.

“Ja sam se trudio, učio u ime Allaha dž.š., i Allah mi je dao da postanem hafiz”, kazao je za N1.

Učestvovao je na brojnim takmičenjima učenja Kur’ana. Zapažene rezultate ostvario je i na mektebskim takmičenjima. Redovno učestvuje na hafiskim dovama koje se organizuju povodom promocije novih hafiza. Želja mu je u budućnosti podučavati čitanju i učenju Kur'ana, a s obzirom na to da riječ hafiz znači čuvar Kur'ana , nastojat će, kaže redovnim učenjem i ponavljanjem ovu Knjigu čuvati od zaborava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad