Granična policija BiH: Pitanja oko skupa u Višegradu nisu naša nadležnost

Vijesti 10. mar 201919:06 > 19:09
N1

Pitanja u vezi javnog skupa održanog na području Višegrada nisu u nadležnosti Granične policije BiH, kao što nije ni odobravanje javnih skupova ili javni red i mir van zaštitne zone ili graničnih prijelaza, naveli su u saopštenju iz ove institucije.

“Tokom današnjeg, kao i prethodnih dana, nije održan javni skup niti je zabilježen incident u zaštitnom pojasu i na graničnim prijelazima u zoni odgovornosti Jedinice granične policije Višegrad. Sva pitanja u vezi odobravanja javnog skupa i javnog reda i mira na području Višegrada u nadležnosti su Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske”, navodi se u saopštenju.

“Na području u zoni odgovornosti Jedinice granične policije Višegrad provođene su pojačane granične provjere i nisu evidentirane osobe koje se u relevantnim bazama podataka dovode u vezu s krivičnim djelima ili prekršajima u vezi javnog reda i mira, niti su evidentirane osobe koje se u bazama vode kao sigurnosno interesantne. Tokom obavljenih graničnih kontrola na drugoj liniji provjera vozila i osoba prilikom ulaska u BiH nisu pronađeni predmeti koji bi mogli poslužiti za počinjenje prekršaja i krivičnih djela ili drugi sporni predmeti”, stoji u obavijesti.

Podsjećamo, pripadnici ravnogorskog četničkog pokreta danas su se ponovo postrojili u Višegradu, a bilo ih je blizu 200. Tokom cijelog dana stižu reakcije na ovaj događaj, kako od političkih aktera, tako i stranih ambasada i institucija EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad