Nikola Lovrinović, Darija Ramljak i Amir Sužanj u Novom danu

Vijesti 10. mar 201921:48 > 21:49
N1

U novu radnu sedmicu zakoračite uz Novi dan, jutaarnji program N1 televizije. Očekuju vas aktuelne teme i gosti i zanimljive priče iz svih dijelova BiH, regiona i svijeta.

Lideri SNSD-a, SDA, i HDZ-a BiH dogovorili su načelne principe za formiranje Savjeta ministara BiH, koji će biti osnova za konstituisanje njegovog novog saziva. O sastanku stranaka, formiranju vlasti i politici razgovaramo sa Nikolom Lovrinovićem, poslanikom HDZ-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Šta slijedi nakon što je BiH predala odgovore na dodatna pitanja Evropske Komisije? Koliko je izvjesno da možemo u ovoj godini dobiti status kandidata za članstvo u Uniji? O poziciji BiH u evropskim integracijama za Novi dan govori pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije BiH, Darija Ramljak.

Govorimo i o novom pravilniku o vozačkim dozvolama u BiH. Koje su novine koje ovaj pravilnik donosi? Da li će vozački ispit isto tretirati manuelni i automatski mjenjač? Koje su izmjene u kaznenim bodovima? Kako se pravilnikom tretiraju osobe koje se žele slikati sa maramom, kapom ili šalom. Gost Novog dana je Zoran Andrić – pomoćnik ministra komunikacija i saobraćaja BiH.

Naša tema biće i prava i položaj žrtava seksualnog nasilja u konfliktu. Govorimo oprvom programu u Federaciji BiH koji uključuje protokole, satndardne procedure
i pakete obuke za rad sa osobama koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu u zdravstvenom sektoru.

Direktor festivala MESS Nihad Kreševljaković dobitnik je ovogodišnje nagrade Kairos, jedne od najprestižnijih evropskih nagrada za kulturu. Nagrada Kairos dodjeljuje se umjetnicima i naučnicima koji djeluju u području likovne i teatarske umjetnosti, muzike, arhitekture, dizajna, filma. Nihad Kreševljaković gost je Novog dana.

Kamerni mješoviti hor Lola iz Sarajeva našao se na listi 10 najboljih horova iz cijelog svijeta koji će se u julu takmičiti na uglednom 56. Međunarodnom horskom takmičenju u Austriji. O ovom velikom uspjehu, pripremama za takmičenje i radu hora ”Lola”, njihov dirigent, Josip Katavić govori za Novi dan.

Aktuelne događaje i društvenopolitičku svakodnevicu kroz naslovnice dnevnih novina komentarisaće Amir Sužanj – urednik sa BH radija 1.

Budite uz Novi dan, od 7 do 10 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad