UNFPA i Ministarstvo zdravstva FBiH pokreću paket za žrtve seksualnog nasilja

Vijesti 11. mar 201909:58 > 11:57
N1

UNFPA je u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Federacije BiH razvila resursni paket za uspostavljanje mehanizama za slučajeve osoba koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu, koji će biti prezentiran danas. Šta to konkretno znači za Novi dan pojašnjavaju Aynabat Annamuhamedova, predstavnica UN-ovog fonda za populaciju i Goran Čerkez, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i kordinaciju razvoja strategija u Federalnom ministarstvu zdravstva.

Aynabat je kazala da je ovaj paket rezultat dugog partnerstva UNFPA i Ministarstva zdravstva.

“To su materijali za obuku, publikacije… Sve informacije koje su potrebne za one koji pružaju usluge zdravstva ili socijalne usluge, kako bi oni radili sa žrtvama seksualnog nasilja i nasilja koje se desilo tokom konflikata”, pojasnila je.

Istakla je da ovaj paket jedan dugoročan rad, iza kojeg stoji mnogo istraživanja.

“U partnerstvu ne samo sa dva entiteta, već i sa ključnim donatorima, uključujući i Ujedinjeno kraljevstvo”, kazala je.

Čerkez je kazao da je ovo prvi put da Federacije BiH ima jedan takav resursni paket, koji se tiče žrtava nasilja.

“Ono što mi očekujemo je da on neće ostati u Ministarstvu zdravlja, već da će biti spušten na teren. Mi smo to već počeli raditi na neki način”, naveo je.

Tvrdi da je to jedan vrlo bitan dokument.

“Koji propisuje i operativne procedure i kako raditi ranu detekciju nasilja, i kako ragovati, i u krajnjem slučaju kako tretirati. Nasilje je nešto što se dešava svakodnevno, ne samo u BiH nago u cijelom svijetu. To je jedan globalni javno-zdravstveni problem”, istakao je.

Čerkez kaže da prema posljednjim istraživanjima u BiH, skoro 50 posto žena je doživjelo neko nasilje.

“Jako je loša situacija kod prijavljivanja nasilja. Samo jedna od 20 žena koja je doživjela nasilje je kontaktirala policiju, a četvrtina žena se čak slaže da to nasilje treba ostati unutar zidova obitelji. Sa ovim paketom želimo da povećamo tu vidljivost, da povećamo našu efektivnost da bude i bolja detekcija i intervencija”, kazao je.

Pogledajte kompletno gostovanje u priloženom videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad