Bećirović o okupljanju četnika: Ne rješava se problem izjavama i saopćenjima

Vijesti 11. mar 201914:18 > 15:17
N1

Denis Bećirović, delegat Socijaldemokratske partije u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Klubu Bošnjaka, kazao je za N1 da je okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta problem koji se ne rješava izjavama i saopćenjima.

Prije deceniju je Bećirović pokrenuo inicijativu da se stvari poput okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta kažnjavaju i zabranjuju.

“Prije svega želim reći nekoliko činjenica. Ja sam predlagao dva puta izmjene i dopune zakona u Bosni i Hercegovini koji se tiču krivičnog zakona BiH. Moj prijedlog je bio da unutar krvičnog zakona BiH zabranimo djelovanje neofašističkih organizacija u BiH, a osim izmjena krivičnog zakona, predložio sam i poseban zakon – zakon o zabrani djelovanja i radu neofašističkih organizacija u BiH. Dakle, jedan lex specialis zakon. Oba ova dva zakonska prijedloga su jedina dva prijedloga od Dejtona koji su se našli u parlamentarnoj raspravi i lično sam bio predlagač tih zakona. Nažalost, nisu prošli zbog entitetske većine, ali moram reći da i zbog toga što neke stranke i iz Federacije BiH nisu shvatale dovoljno značaj takvog zakona. To je jedno ozbiljno pitanje. Nažalost, mi u BiH suočavamo se sa jednom vrlo opasnom tendencijom a to je tendencija da se izjednačava fašizam i antifašizam. To je apsolutno neprihvatljivo. Nama treba takva politika u kojoj ćemo jasno osuditi sve neofašističke organizacije; ne samo četnički pokret već i ustaški pokret i sve druge kvislinge koji su bili na strani najvećeg historijskog zla, na strani nacifašizma. Dakle, ta borba mora biti jasna, principijelna, a ja mislim da te stvari moramo ugraditi i u zakonodavstvo BiH”, kazao nam je Bećirović te dodao:

“Gledam ova dva dana – idu izjave, saopćenja i tako dalje, međutim ovaj problem se ne rješava izjavama i saopćenjima. Jedino pravo rješenje jeste zakonsko reguliranje ove materije i odlučna reakcija svih nadležnih državnih organa BiH”.

Na pitanje da li nedostatak te institucionalne borbe je svojevrsni “vjetar u leđa” takvim ideologijama da budu jači i opasniji je odgovorio:

“Mislim da borba protiv ekstremističkih organizacija, kao i jedne ovakve koja ne krije da ima nacifacistički karakter kao što je četnički pokret, mora biti cjelovita i sveobuhvatna. Dakle, osim zakonskih izmjena, mislim da kroz medije, civilne organizacije, putem obrazovnog sistema i tako dalje, moramo educirati prije svega mlade generacije da shvate kakva je pogubnost u takvim ideologijama i politikama”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.