Sarajevo: Punkt Hitne pomoći uskoro i na području općine Centar

Vijesti 11. mar 201915:16 > 15:18
Općina Centar Sarajevo

Općina Centar osigurala je prostor na kojem će uskoro biti zvanično otvoren punkt Hitne medicinske pomoći za područje te lokalne zajednice.

Općinski načelnik Nedžad Ajnadžić podsjetio je danas da je Općina Centar krajem prošle godine nabavila kombi vozilo za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, te da će praksa pružanja pomoći zdravstvenim ustanovama biti i nastavljena.

“U Ulici Mis Irbina uskoro će s radom početi punkt Hitne medicinske pomoći. Bili smo rukovođeni idejom da mobilni tim ljekara bude što bliže pacijentima u hitnim slučajevima. Općina Centar planira nabavku još jednog vozila za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo i to vozila za hemodijalizu, kao i nabavku neophodnih medicinskih aparata”, istakao je Ajnadžić.

Dodao je da će Općina Centar iz ovogodišnjeg budžeta finansirati i nabavku nekoliko automatskih vanjskih defibrilatora, koji će osim u zgradi Općine Centar biti postavljeni i na druge lokacije na kojima je zabilježen veliki promet ljudi.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Adem Zalihić podsjeća da nesreća ne bira ni mjesto ni vrijeme te ističe ‘gdje je hitna pomoć na mjestu događaja na vrijeme, mogućnost preživljavanja incidentnih situacija mnogo veća’.

“Važno je da općina Centar ima punkt Hitne pomoći i mobilnu ekipu Hitne medicinske pomoći koja će biti na usluzi 24 sata, da možemo pružiti stručno hitnu medicinsku pomoć svima kojima to bude potrebno. Naša misija je da što prije stignemo do pacijenta, a otvaranje ovog punkta nam umnogome u tome pomaže”, istakao je Zalihić.

Član Zdravstvenog savjeta Općine Centar Bakir Nakaš nada se da će i druge lokalne zajednice slijediti primjer Općine Centar i implementirati zakonom propisane obaveze kao što je formiranje zdravstvenog savjeta.

“Na teritoriji ove lokalne zajednice smješteno je najviše zdravstvenih institucija, nije slučajno da je prva i pokrenula formiranje zdravstvenog savjeta”, poručio je Nakaš.

Centralni objekt Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS nalazi se na području općine Novo Sarajevo, a punkt imaju i na području općine Novi Grad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android |iPhone/ iPad